Ljubezen v vseh svojih razsežnostih

Piše: CotJ

Goriški licej Primoža Trubarja pripravil deseto izvedbo Noči klasičnega liceja

Gorici so na slovenskem višješolskem centru obeležili deseto Noč klasičnega liceja. V petek, 19. aprila, so v avditoriju v Ulici Puccini dijaki in profesorji vodili večer o ljubezni v najširšem pomenu besede oz. o vsem, kar nas osrečuje in osmišlja naše delovanje.

Najprej je bil na ogled film Supervitalin, ki je nastal po istoimenskem romanu Damirja Feigla, nato pa je vse navzoče pozdravil ravnatelj Peter Černic in izrazil veselje nad izbrano temo ljubezni, ki je prirojena človeški naravi in stalnica njegove eksistence. Dijakom je zaželel, da bi na sedanjost znali gledati “skozi očala tistih, ki so kaos skušali spremeniti v kozmos”.

Letos je goriške ljubitelje antičnih jezikov in literatur obiskal dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, ki je seveda spregovoril o ljubezni do jezika. Izpostavil je ključnost strastne in brezpogojne ljubezni do jezika v času, ko se ta temeljito spreminja: če tega erosa ni, nas o jeziku začne motiti vse.

“Če želimo skrbeti za slovenščino, se moramo vanjo najprej zaljubiti,” je slovenskim dijakom povedal jezikoslovec. Samo s takim odnosom lahko še posebno mladi vzljubijo jezik. Dijake je namreč spomnil, da imamo prav vsi slovenski govorci ključno vlogo pri gojenju in spreminjanju jezika, ki ne pozna meja. Če pa se v slovenščino zaljubimo izven meja Republike Slovenije, je to že pravo herojsko dejanje. Dijake je spodbudil, naj ne zanemarjajo slovnice in knjižnega jezika, saj je njun namen prav ta, da bi bila uporaba slovenščine čim lažja. Za priročnost slovenščine v digitalnem svetu se zavzemajo tudi na SAZU-ju. S svojim navdušenjem nad skrbjo za jezik je dr. Ahačič toplo vabil mlade prisotne, naj se zaljubijo vsak v svoj jezik.

Večer so dijaki klasičnega liceja popestrili s svojo ljubeznijo do petja in igranja inštrumentov: z glasbenimi točkami so nastopile Athena Pichech, Sarah Marras in Giorgia Sofia Calligaris. Dijaki 5. gimnazije so predstavili dvanajst različnih grških izrazov za ljubezen. Za petkovo srečanje so dijaki vseh razredov pripravili tudi nekaj kulturnih točk: poglobili so se v zgodovinsko raziskovanje rimske ceste, ki se je mimo Gorice vila od Ogleja do Emone, pripravili so risanko o Odiseju in Kirki, prebrali Il barone innammorato italijanskega avtorja Itala Calvina in na kratko orisali delo goriškega slikarja Franca Kavčiča. Profesor David Bandelj je delil svoje spomine na pokojnega Alessia Stasija, profesorica Damiana Devetak se je spomnila Tine Klanjšček. Neminljiva moč ljubezni je na odru odmevala v poezijah Ljubke Šorli. Tako dijaki kot vsi profesorji, ki so pripravili praznik, so si ob koncu zaželeli, da bi slovenščina bila združevalni element in bi še naprej plemenitila vsakdan vseh, ki so se vanjo zaljubili.

Preberi tudi

Prijetno praznično popoldne

Goriška

Ivanovanje 2024

Kristjani in družba

Ivanovanje 2024

17.06.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme