Ljubezen je vseobsegajoča moč, je začetek in konec

V rdeče in modro, v vse odtenke zlatega, v kričeče vzorce in elegantne oprijete obleke je odeta Eva. Senzualno namiguje, sanjavo zre v neskončnost, pokončno, ponosno gleda kot prava egipčanska kraljica, taka je Skočirjeva muza, umetnikova črnooka kraljica. Spoznamo jo lahko v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, kjer bo kraljevala do konca leta, saj je njej namenjena bogata razstava Rudija Skočirja z naslovom Poklon ljubezni.
Akademski slikar Rudi Skočir je tretji od petih otrok. Iz rojstne vasi Kamno se je družina preselila v Staro selo in nato v Kobarid. Tam se je na osnovni šoli pri likovnem pedagogu in slikarju Milošu Volariču srečal s slikarstvom. Na srednjo šolo je odšel v Idrijo, potem je najprej dve leti študiral na Pedagoški akademiji v Ljubljani, nato leto na gradbeni fakulteti in nazadnje štiri leta na Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1975 v drugem letniku prejel tudi Prešernovo nagrado za študente slikarstva. Po diplomi je obiskoval specialko za slikarstvo, leta 1996 pa se je izpopolnjeval v Cite Internacionale des Arts v Parizu. Po končanem študiju se je naselil v Idriji, kjer je živel z ženo in otrokoma. Med letoma 1979 in 1987 je poučeval likovno vzgojo na vzgojiteljski šoli in umetnostno zgodovino na Gimnaziji Jurija Vege, poučevanje pa je končal, ko si je leta 1986 pridobil status svobodnega umetnika. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1980 v Galeriji Idrija, kjer je desetletje pozneje, v času zapiranja rudnika živega srebra, razstavljal tudi drugič: v njegovih stvaritvah se med seboj prepletata dva svetova, na eni strani umazani in temačni, podzemni svet rudarjev, na drugi pa svetli in fini, krhki svet žena, idrijskih klekljaric.
Umetnika in njegovo delo je na odprtju razstave v torek, 12. novembra, po uvodnem pozdravu Franke Žgavec predstavila umetnostna zgodovinarka dr. Verena Koršič Zorn. Rudi Skočir, “ustvarjalec širokih kulturnih obzorij, z izrazito likovno govorico, slikar, grafik, kipar, ilustrator”, je v goriškem kulturnem hramu v gosteh že drugič. O njegovi umetnosti je Koršičeva povedala, da je “eno samo tenkočutno raziskovanje in spoznavanje samega sebe v odnosu do ožje in širše okolice in iskanje odgovorov na vprašanja, ki si jih zastavlja človek, razmišljujoče večdimenzionalno bitje: smisel življenja, trpljenja, od kod smo, kam gremo”. Na njegovih delih se na ozadju v kaosu prepletajo črke, napisi, datumi, ki Skočirjevo ustvarjanje obarvajo v posebno skrivnostno tesnobo. Eva, muza, egipčanska kraljica, “žensko večpomensko bitje z izrazitimi široko odprtimi očmi” – vse umetnikove ženske “se združujejo v eno samo podobo ljubezni, kot bi umetnik od vseh življenjskih zapletenosti iztisnil ljubezen kot edino in najvišjo kategorijo, v kateri se združuje ali izničuje vse”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Katja Ferletič: KCLB / Poklon ljubezni - likovna razstava Rudija Skočirja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme