Goriška

Ljubezen do glasbe, energija in čut za lepoto

Ljubezen do glasbe, energija in čut za lepoto

Izpopolnjevalni tečaji centra Komel

Na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici je bilo med 1. in 12. julijem, ne glede na poletni čas in že končan pouk, zelo živahno, kajti potekala je prva izvedba poletnega izpopolnjevalnega tečaja Musica Goritiensis International masterclasses. Na izpopolnjevalnih tečajih za glasbenike, v organizaciji šole Komel, so poučevali mednarodno priznani glasbeniki in pedagogi mlajše generacije: pianist Armin Ćoralić, violinistka Diana Mustea, kitarist Nejc Kuhar in solopevka Elvira Hasanagić.
Dvotedenski izpopolnjevalni tečaj se je pričel s poukom klavirja, ki ga je vodil prof. Armin Ćoralić, mlad pianist, ki je z odliko diplomiral na Royal College of Music v Londonu in tam z odliko tudi magistriral. Prof. Ćoralić redno poučuje klavir na SCGV Emil Komel.
V drugem tednu so potekali še tečaji violine, solopetja in kitare. Prof. Diana Mustea poučuje violino na tržaškem konservatoriju Tartini in je članica simfoničnega orkestra gledališča Verdi v Trstu. Sopranistka Elvira Hasanagić je že nastopala v najprestižnejših opernih hišah po Evropi in tudi izven, letos je nastopila na Festivalu Ljubljana pod taktirko Placida Dominga. Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, poleg rednega koncertiranja, poučuje na visoki šoli za glasbo J. Haydn Conservatory v Eisenstadtu in na Glasbeni akademiji na Dunaju. Izkušeni profesorji so s svojo energijo, ljubeznijo do glasbe in čutom za lepoto nudili tečajnikom napotke za tehniko izvajanja, predloge za stilno interpretacijo, pevcem pa tudi osnovna pravila odrske umetnosti.
Izpopolnjevalni tečaji so se slovesno končali v petek, 12. julija, s koncertom v nabito polni komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž; nastopajoči so se predstavili s programom, ki so ga obdelali med tečajem.
Koncert se je pričel z nastopom mladih pianistov in nadaljeval z violinisti, ob klavirski spremljavi profesorja Ćoralića, in solopevkami, ki jih je na klavirju spremljala profesorica Elisabetta Cavaleri. Glasbeniki so predstavili dela raznih velikih skladateljev, kot so Mozart, Bach, Schumann, Mendelssohn idr., solopevke pa so odpele dele Mozartovih oper in Schumannovih samospevov. Koncert se je sklenil s solistično kitarsko točko in z nastopom kitarske skupine, ki je publiko navdušila z dvema skladbama. Eno od dveh, zahtevno osemglasno skladbo, se je skupina naučila prav na tečaju pod natančnim mentorstvom profesorja Kuharja, ki je sicer tudi avtor dela, s pomočjo profesorice Martine Gereon, ki skupino vodi, in profesorice Marje Feinig.
“Odločili smo se, da bomo organizirali visokokakovostne izpopolnjevalne tečaje in na tak način nudili možnost učencem šole in glasbenikom širše goriške regije, da se seznanijo z mednarodno priznanimi glasbeniki in docenti in z njihovim načinom dela. Organizacija takega dogodka je precej zahtevna, zelo pa smo zadovoljni z uspehom prve izvedbe tečajev. Vsi nastopajoči so bili zelo veseli in navdušeni nad to izkušnjo, to nam je seveda v veliko zadoščenje kot tudi odziv publike na zaključnem koncertu. Za naslednje šolsko leto imamo v programu še dodatne novosti, ki jih bomo ob pravem času razkrili”, je dejala ravnateljica SCGV Emil Komel Alessandra Schettino.
BK

24.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!