Literarni večer mladih besednih ustvarjalcev

Piše: APE

V sklopu festivala SLO MAP

Založništvo tržaškega tiska in Zveza slovenskih kulturnih društev sta v soboto, 23. aprila 2022, v sklopu festivala SLO MAP – zemljevidi mlade ustvarjalnosti priredila literarni večer z naslovom Zamejskistan v literaturi milenijcev. Večer je organizirala skupina prostovoljcev, ki opravljajo civilno službo pri ZSKD v Trstu, Gorici in Čedadu.

V kavarni Knulp v Trstu sta večkrat nagrajena besedna ustvarjalca Mojca Petaros in Alex Kama Devetak podala svoj pogled na sodobno književnost slovenskih ustvarjalcev v Italiji. Pogovarjala sta se z moderatorjem večera Gabrielom Miličem. Sobotni literarni večer je nastal z idejo oz. vprašanjem, kdo so najmlajši avtorji sodobne književnosti Slovencev v Italiji. Z gostoma večera je bil tako govor o sodobni manjšinski književnosti in njenih temah ter številnih vprašanjih knjižnega sveta. Večer je bil tudi priložnost, da je publika bolje spoznala mlada ustvarjalca. Mojca Petaros, ki se v zadnjih letih ukvarja tudi s kreativnim pisanjem, je svoje kratke zgodbe že objavila v revijah Mladika, November, Novi zvon, Nebulae, Nedelja, Sodobnost in Spirala ter na številnih spletnih portalih. Mojca se posveča branju slovenske literature ter rada posega po kratki prozi slovenskih avtorjev, da lahko s tem izboljša svoje pisanje. Meni, da je zdajšnja slovenska literarna scena zelo zanimiva. Že od otroštva je veliko brala, veliko pa tudi pisala. V obdobju višje šole je začela redno pisati in se odločila, da bo svoje znanje poglobila. Posveča se krajši prozi, ker ji za romane  primanjkuje časa in morda discipline, je  priznala. Pri pisanju zgodb veliko izhaja iz osebnih izkušenj. Prav tako jih rada umešča v točno določen prostor in čas. Večkrat se njene zgodbe dogajajo v domačih, zamejskih krajih. Mojca se je preizkusila tudi v pisanju v drugem jeziku, in sicer v angleščini, saj se je udeležila poletne šole britanskega centra za književno prevajanje.

Alex Kama Devetak, ki poučuje slovenščino na liceju France Prešeren v Trstu, je zmagovalec Festivala mlade literature Urška. Aleks se posveča branju kratke proze, najraje pa ima romane. Posega tudi po kratkih zgodbah v italijanščini in angleščini, da se “izobrazi” in spozna nove ponudbe. V otroštvu je veliko bral, a se ni posvečal pisanju. Na višji šoli je začel pisati fantasy zgodbe, ki pa še čakajo na pregled, je dodal. Kasneje se je posvetil pisanju dram, ki jih je nato spremenil v kratke zgodbe. Oblika kratke zgodbe mu najbolj ustreza, ker meni, da lahko na tak način napiše čisto vse. V njegovih  zgodbah ne najdemo osebnih izkušenj, saj ustvarja zgodbe določenih likov, ki jih ne pozna. Sam se ni še preizkusil v pisanju v drugem jeziku, v prihodnje pa bi, saj misli, da vsaki zgodbi pripada lasten jezik.

Na literarnem večeru so prisotni lahko prisluhnili branju krajših zgodb obeh avtorjev. Alex Kama Devetak je poslušalcem predstavil zgodbo jutri ter odlomek zgodbe rapsodija samote. Mojca Petaros je na sobotnem večeru predstavila odlomka del zbirka punčk in prebujanje.

Festival SLO MAP se bo nadaljeval do 14. maja z najrazličnejšimi dogodki.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme