Slovenija

Lista Marjana Šarca samostojno na evropske volitve!

Lista Marjana Šarca samostojno na evropske volitve!

Piše Marijan Drobež / V Sloveniji množičen obisk informativnih dnevov o izobraževanju

Tudi v Sloveniji se dogajajo procesi, ki bodo lahko imeli različne posledice, tudi možne dolgoročne učinke. Tako imenovane navadne ljudi so zelo vznemirile in razburile izjave nekaterih vodilnih italijanskih politikov o fojbah (breznih) in pobitih v njih, pa o italijanskem Trstu, Istri in Dalmaciji. Stopnjevanje sporov o preteklosti so sicer preprečili z ravnanjem in odločnostjo slovenskih politikov in oblasti in umikom trditev na italijanski strani glede odnosa do Istre in Dalmacije. Politični incident med Italijo in Slovenijo je zdaj sicer odpravljen, presežen, toda obstaja bojazen, da bi morebitno ponavljanje takih dogodkov in primerov, denimo med kampanjo za evropske volitve, poslabšalo in usodno zaznamovalo odnose med Slovenijo in Italijo in posledično poslabšalo tudi vzdušje in razmere na obmejnih območjih obeh držav. Seveda pa se je ob celotnem primeru in dogajanju mogoče strinjati z mnenjem, vsebovanim v opravičilu za trditvi o italijanski Istri in italijanski Dalmaciji, “da je žrtve fašizma, nacizma in komunizma treba obravnavati z enakim spoštovanjem”.
Predsednik države Borut Pahor je razpisal volitve v evropski parlament, ki bodo v nedeljo, 26. maja. Meni, da bodo volitve zelo pomembne, ker bodo volivci odločili s kakšnih izhodišč in v katero smer bo krenila evropska povezava. Politične stranke že izbirajo možne kandidate za evropske poslance, vseh bo v Sloveniji osem ali morda devet. Omenja se primer Lojzeta Peterleta, ki se menda boji, da ne bi bil ponovno izvoljen, saj ne bo prvo ime na listi kandidatov svoje stranke, Nove Slovenije, stranke krščanskih demokratov. Lojze Peterle se bo sicer potegoval za že četrti mandat evropskega poslanca. Med kandidati na politični levici bosta skoraj zagotovo Tanja Fajon in Ivo Vajgl. Znano je tudi, da bodo na listi SDS znova kandidirali vsi trije dosedanji poslanci iz te stranke, Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin. Omenja pa se, da bosta na listi kandidatov iz SDS tudi poslanca državnega zbora Branko Grims in Franc Breznik. Po mnenju političnega analitika Sebastjana Jeretiča bo volilna udeležba ključno vprašanje bližnjih evropskih volitev. Udeležba je tradicionalno nizka, saj še na nobenih volitvah ni dosegla niti 30 odstotkov volivcev. Politični analitik Matevž Tomšič pa opozarja, “da nizka udeležba na volitvah v evropski parlament pomeni oviro za legitimnost evropskega pravnega reda. Zavedati se namreč moramo, da je evropski parlament edina ustanova Evropske unije, katere sestavo državljani izvolimo neposredno. Vendar je to povezano z vedno manjšim zaupanjem v evropske politične odločevalce. Slednji so k nezaupanju sami veliko prispevali, saj so se neprimerno odzvali, tako na finančno krizo leta 2008 kot tudi na migrantsko krizo leta 2015”.
Ob pripravah na volitve javnost in politika natančno spremljata poteze premierja Marjana Šarca. V ljubljanskem časniku Dnevnik so na prvi strani zapisali, “da Šarec želi poleg Slovenije spreminjati tudi Evropo”. Že na dan, ko je državni poglavar Borut Pahor razpisal volitve v evropski parlament, je Lista Marjana Šarca sporočila, da se bo vanje podala samostojno. S tem je propadel zamišljeni skupni nastop sredinskih strank, to je Liste Marjana Šarca, Stranke modernega centra in Stranke Alenke Bratušek. Sestanek njihovih predstavnikov se je končal že po petnajstih minutah. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

24.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!