Ličen, lepi priimek (1. del)

Piše: Tino Mamić

Ličen, lepi priimek (1. del)

Priimek Ličen je lep priimek. Ličen. Ljubek. Čeden. Tako razlaga nastanek priimka jezikoslovec Janez Keber. Obstaja pa še nekaj teorij, ki niso tako verjetne kot prva. Ličen bi lahko bil tudi pridevnik v pomenu neznaten ali slab, kot je razmišljal jezikoslovec France Bezlaj, ali pa iz osebnega imena Lyč.

Nikakor pa priimek Ličen ni povezan s priimkom Ličan, pri katerem gre za prišleke iz pokrajine Lika.

V Sloveniji živi 554 Ličnov, v tujini pa še kakih 25. Več kot polovica vseh so Primorci (357), “lična” gnezda pa so vsa na Goriškem. V zadnjih petih desetletjih je število nosilcev priimka zraslo za okoli 100.

V srednjeveških zapisih krajevnih imen ne najdemo nobenega kraja, ki bi imel enak besedni koren kot priimek Ličen. Zato priimka ne moremo povezovati z nobenim krajem, kar je med slovenskimi priimki razmeroma redko. Prvo ime iz priimka je nastalo šele v zadnjih letih: galerija Lična hiša v Ajdovščini. V njej ustvarjata slikarja, mož in žena David Ličen in Polona Kunaver Ličen. V Nadgorici pri Ljubljani pa najdemo podoben naziv leta 1822: Lična kajža (Lizhen kaisha).

Beseda je stara. V praslovanščini je ličiti pomenilo upodabljati ali delati lik, izboljševati svojo zunanjo podobo. Beseda, kot pojasnjuje etimolog dr. Marko Snoj, izvira iz besede lik v pomenu: zunanja podoba, videz, oblika, obraz.

Prvič je priimek Ličen omenjen v goriškem urbarju leta 1507, ki ga je transkribiral zgodovinar Vojko Pavlin: “Marckho von Sand Mertenn dient von des Litschen wismad”. Ker gre za davčnega obveznika na podlagi imetja v Svetem Križu (danes Vipavskem), lahko sklepamo, da je doma z Brij, kjer je cerkvica sv. Martina.

(www.tinomamic.eu)

Prva slika: Zapis iz katastra iz časa cesarice Marije Terezije. Trije Lični: Andrej Andrejev, Štefan Andrejev in Luka Jernejev.

Druga slika: Najstarejši vpis družine Ličen s Preserij 142/148/90/221/34 v krstni knjigi, ki jo hrani Zgodovinski arhiv nadškofije Gorica (Rifembergo-N-1835-1900, N241). Jožef Ličen je zapisan kot Giuseppe Ličen.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme