Let's Play: pester poletni program treh tržaških gledališč

Piše: Mojca Petaros

Nova kulturna ponudba v mestu

Od prejšnjega četrtka, 1. julija, na vrtu muzeja Sartorio v starem mestnem jedru Trsta poteka skupna pobuda treh tržaških gledališč, med katerimi je tudi Slovensko stalno gledališče (SSG), z naslovom Let’s Play. Omenjeni naslov se navezuje na kulturno mrežo LET’S – Trst, mesto literature, s katero se je deželna prestolnica potegovala za naziv Unescovega mesta književnosti 2021.

Novo kulturno ponudbo so predstavili na novinarski konferenci, ki je potekala v torek, 29. junija 2021, v prostorih muzeja Sartorio. Sodelovali so predstavniki vseh sodelujočih gledališč – predsednica gledališča La Contrada Livia Amabilino, članica vodstva gledališča Miela Sabrina Moreno in umetniški vodja SSG-ja Danijel Malalan –, v imenu Občine Trst, ki je pobudo omogočila, pa je pozdravil odbornik za kulturo Giorgio Rossi. Vsi sodelujoči so izrazili izredno zadovoljstvo ob tej novi ponudbi, pri kateri je največja novost povezovanje med gledališči in muzeji. Kot je spomnil Danijel Malalan, gre v bistvu za nadgradnjo sodelovanja med gledališči, ki so že preteklo poletje sooblikovala prireditev v okviru poletnega festivala na gradu sv. Justa.

Prelepi zunanji prostori muzeja Sartorio bodo vse do 17. julija prizorišče niza sedmih gledaliških predstav: vsako sodelujoče gledališče bo ponudilo dve svoji predstavi z dvojno ponovitvijo, sedma uprizoritev pa je sad skupnega dela.

Program je uvedlo gledališče La Contrada, ki je tržaškemu občinstvu najprej ponudilo uprizoritev z naslovom Peregrinationes, ki združuje tri umetniška sredstva – ples, petje in igranje. Ob koncu prvega tedna v juliju pa so se predstavili še s sodobno in izjemno aktualno dramo Angry Alan. Od ponedeljka, 5., do četrtka, 8. julija, je na vrsti Slovensko stalno gledališče, ki je iz svojega sporeda izbralo predstavi K(o)ronske zdrahe, ki tematizira lansko popolno zaprtje, ter Bidovec-Tomažič: Tovarištvo, ki ponuja drugačen pogled na zloglasna tržaška procesa.

Višek te posebne poletne sezone bo v soboto, 10., in nedeljo, 11. julija 2021, ko se bodo predstavila vsa tri gledališča skupaj s posebej za to priložnost ustvarjeno koprodukcijo s sugestivnim naslovom Obmejne vrtnice. Intimni glasovi od drugod, v kateri se bodo prepletale različne zgodbe o bivanju v skupnem prostoru ob meji. V ospredju te večjezične uprizoritve bodo ženski glasovi: nastopile bodo igralke Nikla Petruška Panizon, Ilaria Marcuccilli in Elka Barul, ki je predstavo tudi režirala.

Sledili bosta še dve predstavi v izvedbi članov gledališča Miela, in sicer komedija Naslov ima moj bratranec, ki bo na sporedu v torek, 13., in sredo, 14. julija 2021, ter elektroakustični koncert z naslovom D.O.ME 1 na temo Pekla iz Dantejeve Božanske komedije, s katerim se bo v soboto, 16., in nedeljo, 17. julija 2021, končal poletni niz.

Zaradi določil za zajezitev pandemije je za udeležbo na dogodkih potrebna predhodna rezervacija. Plačljive vstopnice se rezervirajo prek gledališča, ki je pripravilo posamezno uprizoritev; njihovi kontakti so dostopni na spletu. Spored in lokacija bosta ostala nespremenjena tudi v primeru slabega vremena: v tem primeru bodo predstave namesto na vrtu potekale v dvorani muzeja Sartorio.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme