Letošnji, poseben 25. april, priložnost, da se poglobimo v temeljne vsebine in vrednote naše družbe

Leto 2020 se je napovedovalo kot leto številnih pomembnih obletnic, od 75-letnice osvoboditve in stoletnice požiga Narodnega doma vse do 90-letnice ustrelitve štirih junakov na gmajni pri Bazovici, za katere smo načrtovali poudarjene svečanosti, posvete, javne shode. Neslutena pandemija neverjetnih razsežnosti je vsem in vsemu prekrižala načrte. Po velikonočnih obredih za zaprtimi cerkvenimi vrati bosta tudi letošnji praznovanji 25. aprila in čez teden dni 1. maja v čisto posebnih okvirih: brez zunanjega blišča, brez množic, verjetno tudi brez retoričnih presežkov, ki se ob takih obletnicah zlahka prikradejo.

Nesrečno okoliščino, pred katero smo nemočni, pa lahko spremenimo v priložnost, da tudi praznik in zlasti še vsebine in vrednote 25. aprila ponotranjimo. Obletnica v Italiji simbolično zaznamuje osvoboditev polotoka izpod fašističnega (in nacističnega) jarma. Sledili so ustavni referendum in posledično rojstvo republike ter sprejetje italijanske ustave, v kateri so zapisane temeljne vrednote nove demokratične ureditve.

Stiska, ki jo v teh dolgih tednih doživljamo zaradi omejitev gibanja, zapiranja v lastnih domovih, poostrenih policijskih kontrol, v strahu pred okužbo, je verjetno le kanček, skromen priokus tega, kar je generacija staršev in nonotov doživela v času diktature in vojne. Letos se ob 25. aprilu ne bomo množično zbirali v Rižarni ali pred vaškimi spomeniki in obeležji. Lahko pa vzamemo v roke italijansko Ustavo. Pozorno preberemo in premislimo njene temeljne člene, zlasti še tiste, ki govorijo o enakosti med državljani, o pravičnosti, o solidarnosti, o odklanjanju vojne, o spoštovanju in vrednotenju vseh različnosti, vključno z jezikovnimi in narodnimi manjšinami. Če nam ostane nekaj časa, lahko preberemo tudi skupno poročilo slovenskih in italijanskih zgodovinarjev, ki so strokovno zaobjeli široko obdobje od konca devetnajstega do srede dvajsetega stoletja. To tudi zato, da razumemo, da nestrpnost, sovraštvo, diktature in vojna ne nastajajo zaradi spleta naključij. In da smo vsi mi še danes poklicani, da ustavne vrednote obnavljamo in uresničujemo v vsakdanjem življenju.

Tak naj bo, pomemben in prazničen, tudi letošnji 25. april. S hvaležnim spominom na vse, ki so pred tri četrt stoletja darovali svoja življenja za novo in človeka vredno družbo.

 
Igor Gabrovec, deželni svetnik in tajnik SSk
Stališče deželnega svetnika in tajnika SSk Igorja Gabrovca

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme