Letošnja dobrodelna slikarska kolonija pod geslom “Vi ste luč sveta”

Piše: JUP

SINJI VRH Tudi letos Umetniki za karitas

Pripravljalni odbor je poleti sprejel sklep, da se izkupiček slik, ki bodo nastala v letošnji koloniji, nameni otrokom umetnikov, ki jih je koronska kriza prizadela in okrnila vir družinskih dohodkov. Pomoč bo tekla preko programa Posvojitev na razdaljo, v katerega je doslej vključenih 120 otrok, kar pomeni, da dobrotnik daruje 25 evrov na mesec, Karitas pa vsake 4 mesece nakaže za tega otroka 100 evrov. Podobno bo tukaj, umetniki oz. kupci slik bodo darovalci, prejemnike pomoči pa bodo predlagali kolegi umetnikov oz. sodelavci Karitas, ki so sami zaznali stisko oz. so se nanje obrnile družine umetnikov. Marta Jakopič Kunaver, vsakoletna darovalka in petkratna udeleženka kolonije, je takoj, ko je bila seznanjena z letošnjim namenom, darovala 50 slik.

Strokovni sodelavci in pomočniki Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Mira Ličen, Milena Gregorčič, Bogdan Soban in Janez Štros ostajajo zvesti, žal se je v januarju za vedno poslovil Tone Seifert, na novo pa sta se pridružila Marija Eframova in Igor Zimic. Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je nepogrešljiva skozi vse leto, od kolonije do razstav, kot ostaja duša likovne kolonije Jožica Ličen, ravnateljica koprske Karitas.

Na 25. Koloniji je sodelovalo 84 avtorjev, nastalo je 127 likovnih del. S slikami so gostovali v Kopru, Vipavi, na Klicu dobrote v Celju, v Gorici in ob kulturnem prazniku v Ljubljani, kjer je razstava zaradi koronske krize obstala. Kljub temu je ostala postavljena, še več, organizatorji so ji pripravili virtualno podobo. Del slik je še vedno v Ljubljani, del pa na Sveti Gori. Uspelo jim je prodati 23 del v skupnem znesku 10.590 evrov, ki bodo namenjeni mladim.

Udeleženci 26. Kolonije Umetniki za karitas: Skender Bajrovič,  Silva Copič, Barbara Demšar, Milan Erič, Draga Davitkova, Erna Ferjanič,   Matej Metlikovič, Janko Orač, Viktor Šest, Breda Šturm. Za dan ali dva se jim bodo pridružili tudi strokovni sodelavci, med darovalce so povabljeni tudi udeleženci lanske kolonije. Za dobro počutje in varno spoštovanje ukrepov bo poskrbela družina Vidmar, ki je dejansko Luč na vrhu Gore, ki mu rečemo Sinji vrh. V torek, 18. 8., bo zvečer sveta maša za žive in pokojne umetnike v župnijski cerkvi na Otlici, kamor spada Sinji vrh. V spoštljiv spomin bomo obiskali tudi grob pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 26 leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za karitas in tudi ob svojem odhodu v večnost leta 2016 rekel: “Peljite lepo in dobro naprej”.

V četrtek, 20. 8., je predviden dan odprtih vrat, vendar se bodo zaradi pandemije najprej prilagodili upoštevanju preventivnih ukrepov in prosili vse darovalce, ki jih je bilo v preteklosti vedno več kot 60, da svoj likovni zapis darujejo po dogovoru med kolonijo ali po njej, saj bodo na Sinjem vrhu dela razstavljena do konca septembra. Ob 18. uri bo kulturni program na prostem in postavitev razstave nastalih del. Pričakujejo tudi nagovor ajdovskega župana in koprskega škofa.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme