Lesorezi Miloša Kalca

Piše: Mch

NabrežinaRazstava ob praznovanju sv. Roka

Praznovanje sv. Roka je tudi letos privabilo v Nabrežino veliko obiskovalcev. Prva v nizu prireditev z naslovom In zdej nas varje sv. Rok, ki so ga priredila vaška društva (SKD Igo Gruden, AŠD Sokol, Jus, Godbeno društvo, župnijska skupnost in Združenje staršev OŠ V. Šček), je bila razstava Leseni reliefi Miloša Kalca, ki so jo 13. avgusta 2021 odprli v Kavarni Gruden.

Rezbarja kraške motivike, ki živi in ustvarja v Gabrovcu, je občinstvu predstavila Nadja Doljak. Kalc se je kot mlad fant zaposlil v prestižnem tržaškem mizarskem podjetju, v katerem se je usmeril v rezbarski sektor. Kasneje si je poiskal drugo službo, vendar na svoj poklic ni pozabil. Iz veselja in za sprostitev rad izdeluje lesene reliefe v lipovem, orehovem in drugih vrstah lesa.

Motive za svoja dela v glavnem črpa s starih slik in razglednic iz bližnje kraške okolice. “Želja po ustvarjanju mu prihaja najprej iz srca in šele nato iz razuma,” je o njem povedala Doljakova. Kalčeve stvaritve so cenjene.

V Nabrežini razstavljena dela prikazujejo kraške vasi (Prosek, Gabrovec, Sv. Križ), grbe in z živimi barvami pobarvane narodne noše, ki so nemara med gledalci vzbudile največ zanimanja. Rezbarstvo je dokaj zahtevno: za vsakim lesorezom je navadno 60, včasih tudi do 100 ur dela. Izdelava lesorezov terja “veselje, ki je ključnega pomena,” in uporabo “dobro nabrušenega orodja,” je poudaril Kalc.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme