Lepote in zanimivosti Turkmenistana in Uzbekistana

Piše: APE

Križ / Potujemo z Brunom Križmanom in prihranimo potne stroške

Slomškovo društvo v Križu je v petek, 11. marca 2022, ponovno začelo  srečanja z naslovom Potujemo z Brunom Križmanom in prihranimo potne stroške. Prvi sklop potopisnih predavanj, na katerih se je gospod Križman osredotočil na potovanja v Sirijo, Iran in Vietnam, se je sklenil decembra 2021. Letošnji drugi sklop predavanj pa se je začel prav s petkovim večerom, na katerem je Bruno Križman predstavil potovanje v Srednjo Azijo, in sicer po Turkmenistanu in Uzbekistanu, Stala Step Širokaja.

Bruno Križman, upokojeni strokovnjak za pomorske prevoze, se predstavlja kot svetovni popotnik in oljkar v kriškem bregu. Veliko je potoval, včasih sam, včasih z ženo. Turkmenistan in Uzbekistan je obiskal leta 2002 in svoje potovanje začel v prestolnici Azerbajdžana Baku, kjer je “zaspal” in zamudil nočni odhod ladje za plovbo po Kaspijskem morju. Zamudo je izkoristil in obiskal mesto. Na predavanju je prisotnim pokazal celo vrsto fotografij in tem še dodal razlago in razne zanimivosti. V Turkmenistanu je preživel 10 dni, v Uzbekistanu pa 15. Premikal se je z raznimi prevoznimi sredstvi, brez težav pa komuniciral s prebivalstvom, saj dobro obvlada ruski jezik. Turkmenistan je predstavil kot čudežno deželo, v kateri je sicer naletel na strogo birokracijo. Razumel pa je, da je ta povsem krivična, saj je ciljala na ustrahovanje turista. Vse pa se je lahko rešilo s plačevanjem majhnih (dolarskih) podkupnin, je dodal gospod Križman. Zanimiv dogodek pa je doživel v Uzbekistanu: krajevna policija ga je celo uro pridržala v iskanju domnevnih prekrškov, ki pa jih seveda ni naredil.

Na prikazanih fotografijah so bile najlepše zanimivosti narave, podeželja, ljudi in seveda mest.

Obiskal je tudi mesto Samarkand, domovino srednjeazijskega vladarja in vojskovodje Timurja (Tamerlana).

Na naslednjih potopisnih predavanjih, ki bosta potekali v petek, 25. marca 2022, in v petek, 8. aprila 2022, v prostorih Slomškovega doma v Križu, bo Bruno Križman predstavil potovanji v Čile, Bolivijo ter Patagonijo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme