Lepotci na dveh kolesih

Piše: Tamara Mizerit

Po ulicah Nove Gorice s starodobniki

V nedeljo, 28. avgusta 2022, smo ljubitelji starodobnikov in oldtimerjev prišli na svoj račun, saj so center Nove Gorice preplavili bencinski hlapi in rohnenje motorjev znamk Tomos, Benelli, Gilera, Guzzi, Honda in še veliko drugih v organizaciji AMD Gorica (Avtomoto društvo Gorica). Društvo je nastalo ob priključitvi Primorske k matični domovini in je v svoje vrste zbralo vse takratne navdušence ter tako postavilo temelje za razvoj avtomoto športa na Goriškem.

Organizacija takih športnih tekmovanj je bila in je vedno povezana tudi s turistično promocijo, saj privablja na Goriško številne navdušence od blizu in daleč. Tudi tokrat je številna publika spremljala tri krožne vožnje po mestnih ulicah starodobnih avtomobilov in motorjev. Veliko starejših Novogoričanov se živo spominja krožnih avto in moto dirk med letoma 1958 in 1971, ko so se med seboj merili domači in tuji dirkači. Omejitev je bilo takrat znatno manj, saj so bila pravila manj stroga kot danes. Ljubljenec goriške publike je bil Tržačan Gilberto Parlotti. Mama mi je nekoč pripovedovala, da je nona vedno rada šla z otroki na ogled dirke in navijala zanj. Vzdušje je bilo tudi letos enkratno, saj smo vsi uživali, mladi in manj mladi.

Ta dogodek je bil nekako uvod v druga dva, saj bosta septembra Novo Gorico in okolico zaznamovala dva največja rallyja, 2. in 3. septembra 2022 MAHLE 5. Eco Rally (tekmovanje z vozili na alternativna pogonska goriva) ter od 22. do 25. septembra 2022 MAHLE 10. Rally Nova Gorica. Miro Lipičar, član organizacijskega odbora Rally Nova Gorica, sporoča, da so ob 10. izvedbi organizatorji pripravili štiridnevno tekmovanje z viškom v petek, s ceremonialnim startom in superspecialom v centru Nove Gorice ter nadaljevanjem dirke v soboto s štirimi hitrostnimi preizkušnjami (HP) in nedeljo s tremi HP; konec tekmovanja bo v popoldanskih urah.

Še bodo rohneli motorji in škripale gume, tokrat novodobnih dirkalnikov.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme