Lepo sodelovanje z Novim glasom

DOBERDOB Osnovna šola Prežihovega Voranca

Na osnovni šoli Prežihovega Voranca v Doberdobu so tudi letos, kljub izrednim razmeram, ponudili učencem bogato vzgojno-izobraževalno ponudbo. V prvem, tretjem in četrtem razredu so organizirali likovno-izrazno delavnico, na kateri so otroci spoznavali in izražali lastna čustva skozi likovno umetnost. Delavnico je vodila likovna pedagoginja Jana Humar. V drugem razredu so pri projektu Zabavna matematika utrjevali matematične veščine skozi igro, v petem pa so imeli jezikovno-časnikarsko delavnico v sodelovanju z Novim glasom. Obe delavnici je vodila učiteljica Martina Šolc.

V mesecu aprilu smo petošolci iz OŠ Prežihovega Voranca v Doberdobu končno začeli naš jezikovno-časnikarski projekt Radio Televizija Doberdob. Projekt je vodila naša učiteljica Martina, pomagali pa so nam tudi novinarka Novega glasa Katja Ferletič in vsi naši učitelji.

Letos, zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa, ne bomo mogli imeti tradicionalne zaključne prireditve na šoli, ko ponavadi petošolci predajo ključe šole četrtošolcem, zato smo se odločili, da moramo nekaj pripraviti, da nam ta koronavirus ne vzame še tega zadnjega spomina na zaključek osnovne šole.

Na prvem srečanju projekta smo imeli pravo nevihto idej in smo se odločili, da pripravimo posebno predstavo: televizijski dnevnik, ki bo poročal o našem zaključku osnovne šole.

Pri naslednjem koraku smo izbrali najpomembnejše novice iz našega petletnega življenja na šoli in nato smo jih morali zapisati. Začeti ni bilo enostavno, zato je naša učiteljica povabila na šolo novinarko Novega glasa Katjo Ferletič, ki nam je zelo pomagala.

Povedala nam je veliko zanimivih stvari. Najprej nam je razložila, kako poteka delo v uredništvu, kdo dela v njem in kaj dela vsak uslužbenec. Na Novem glasu so samo v osmih in imajo res veliko dela. Novinarka Katja je vsakemu izmed nas prinesla po en izvod časopisa in skupaj smo ga prelistali. Katja nam je razložila njegovo strukturo in povedala, katere vsebine in rubrike najdemo v njem. 

Povedala nam je, da dober članek mora odgovarjati na pet glavnih vprašanj: kdo?, kaj?, kje?, kdaj? in zakaj? Vprašati se moramo tudi, komu pišemo, komu je članek namenjen, in moramo biti zanimivi za čim več ljudi. Pomembni so tudi naslovi in lepe fotografije.

Razložila nam je, kaj je časnikarska etika in da dober novinar ne piše laži v svojih člankih, ampak samo resnico. Za novinarja je tudi pomembno, da je radoveden in da ima veliko idej. Potem nam je tudi razkrila, kako ona piše članke in katere pripomočke uporablja, na primer registrator in majhen zvezek, kamor si zapiše informacije, ki jih potrebuje za članek. Zelo pomembna je tudi slovenščina. Pri Novem glasu so zelo pozorni, da pišejo v lepi slovenščini. Za to skrbi tudi lektor. Zanimivo je bilo tudi, ko nam je povedala, da Novi glas odpotuje v številne države po svetu, tudi na Kitajsko in v Afriko. Novinarka Katja nam je bila zelo všeč, ker nam je povedala res veliko zanimivih stvari. Bila je zelo prijazna, ker nam je podarila tudi knjigo o Packotu, ki nam je zelo všeč, ker je smešen.

Njen obisk nas je navdihnil in še isti dan smo napisali skoraj vse članke oz. novice za naš televizijski dnevnik. Na naslednjih srečanjih smo članke pregledali in preuredili. Nato smo zbrali naše slike od prvega do petega razreda. Učiteljica Martina pa nam je pomagala, da smo iz njih naredili video. Ob koncu maja pa se je začel najbolj zanimivi in zabavni del. Porazdelili smo si vloge in se zmenili, katero vlogo bo imel vsak izmed nas na televizijskem dnevniku. Začeli smo z vajami, saj novinarji na televiziji morajo govoriti zelo dobro. Ko smo bili pripravljeni, smo začeli s snemanjem. Zelo nam je bilo všeč, ko smo med snemanjem kaj zgrešili in se smejali. Lepo je bilo tudi, da smo delali vsi skupaj in da smo med sabo sodelovali in si pomagali. Ta projekt nam je bil zelo všeč.

Zdaj pa komaj čakamo konec šolskega leta, da bomo lahko vsem pokazali naš TV dnevnik. Vidimo se na valovih Radia Televizije Doberdob!

Učenci 5. razreda OŠ Prežihovega Voranca iz Doberdoba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme