Lepo kulturno doživetje

V petek, 8. marca, na praznik žena, je bilo v Špetru kar pestro. Najprej je bilo v prostorih SMO na vrsti odprtje razstave slikarke Terese Lendaro z naslovom Sledi spominov. Teresa Lendaro je po koreninah Benečanka, čeprav je veliko let preživela v Avstraliji. Kot je povedal predsednik Društva beneških umetnikov, Hijacint Iussa, avtorica išče navdih v okolju, sicer v mestnim ulicah, njene slike pa so abstrakcija arhitekturnih gradbenih motivov v zanimivih barvnih perspektivah. Teresa Lenardo je ob predstavitvi svojih del poudarila predvsem še vedno zoperstavljen polaj ženske v umetnosti. Zgodovinski podatki, ki so nam na razpolago, pričajo, da so prve slikarke ustvarjale že v 17. stoletju, njihova umetniška pot pa ni bila lahka, večkrat so se skrivale za moškim imenom, večkrat so morale pod pritiskom prenehati slikati. Še dandanes ženskam ni lahko. V nekem članku, v katerem je govor o Muzeju umetnosti Metropolitan v New Yorku, je prebrala zanimivo opazko, da lahko ženska vstopi kot protagonistka v muzej le, če je naga oziroma, če njeno nago telo nariše in razstavi moški. V drugi polovici prejšnjega stoletja je bilo v muzeju Metropolitan od razstavljenih del le bornih 5 % izpod ženskega čopiča. Še dandanes, ko govorimo o vsesplošni enakopravnosti, so ženske menda veliko manj cenjene kot umetnice od moških kolegov.
Po zanimivi predstavitvi in ogledu razstavljenih del se je praznovanje 8. marca nadaljevalo ob beneški gostoljubnosti. Članice društva Kobilja glava in kmečki turizem La casa delle rondini so prisotne razveselili z doma, po izvirnem, starem receptu pečenimi gubancami. O gubanci, kot simbolu praznovanja in gostoljubnosti, je prisotnim najprej spregovoril Giorgio Banchig, sledila je pokušnja sladic, pečenih v posebni peči, ki jo imajo na Dugah. Spekle so jih Dreške čeče, med njimi kraljica gubance, Gabriella, in lastnica agriturizma, Caterina Dugaro. V kratkem bo društvo Kobilja glava priredilo tudi tečaj za vse tiste, ki bi se radi naučili, kako so v starih časih pekli gubanco.
Večer, namenjen ženskemu prazniku, se je končal v večnamenski dvorani v Špetru, kjer so člani Beneškega gledališča predstavili premierno izvedbo Molierovega Namišljenega bolnika oziroma v beneškem narečju Zdreugea bunika. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot / V Benečiji so proslavili 8. marec

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme