Nekategorizirano

Lepa spodbuda za nadaljnja srečanja

Lepa spodbuda za nadaljnja srečanja

Piše Metka Sulič / V Šempetru nastop domačih pevcev in gostov iz Celovca

Konec oktobra je glasba na Goriškem ponovno zgradila navdihujočo zgodbo. Tokrat je povezala mlade pevce iz Primorske in avstrijske Koroške in vnovič dokazala, da je umetnost jezik, ki je vsem blizu, samo dovolj odprti moramo biti zanj.
Mladinski zbor Šempeter-Vrtojba in Mladinski zbor JAMzi iz Celovca sta pred letom soustvarjala program Koroških dni v Trstu in takrat sta zborovodji Mojca Maver Podbersič in Eduard Oraže sklenila, da se bosta obiskala, saj zbora povezuje veliko skupnih zanimanj.
Izmenjava je na slovenskih tleh potekala pod okriljem Osnovne šole Šempas, kjer je zborovodkinja Mojca Maver Podbersič zaposlena kot glasbena pedagoginja. Za sprejem gostov je OŠ Šempas pripravila pestro dogajanje s kulturnimi aktivnostmi na šoli, ki so vključevale dopoldanski nastop s šolskim zborom in zborom JAMzi in komemoracijo v spomin žrtvam vseh treh vojn pri spomeniku padlim vaščanom v NOB, ki stoji pred OŠ Šempas. Dogodek so obiskali tudi predstavniki Mestne občine Nova Gorica, saj je pobratena z mestom Celovec.
Zvečer sta v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici zbora pripravila skupen koncert, ki sta ga poimenovala po znanem šansonu Za dva groša fantazije Frana Milčinskega Ježka. Prav to ime je bilo tisto, ki je na koncertu povezalo zbora, saj sta oba na program vključila po en njegov šanson. Mladinski zbor Šempeter-Vrtojba, ki deluje v Kulturnem društvu Tojva a. d. 1200, se je predstavil z zdaj že razpoznavno zanimivim repertoarjem z veliko privlačne glasbe iz slovenske zborovske zakladnice; zapel je pesem Narobe svet (Fran M. Ježek), Pesem kostanjev iz muzikala Veronika Deseniška (L. Firšt) in Ne zdi se mi prav (Anika Horvat) pa še Bizetovo Habanero. Poleg tega solistki, Rebeka Pregelj in Ana Stergulc, pianist Blaž Pahor, trobentač Matija Podbersič, kitarist David Vinazza in otroški zborček so poskrbeli za dodatna glasbena doživetja.
Večji del večernega koncerta je bil namenjen Mladinskemu zboru JAMzi (Kulturno društvo Zmaj), ki ga vodi Eduard Oraže, sicer tudi ravnatelj Javne dvojezične ljudske šole 24 v Celovcu. V zboru pojejo dekleta stara med 9. in 14. letom. Njihov repertoar je izjemno širok, vključuje pa tako slovenske kot tudi tuje pesmi. Poleg petja na nastope vključijo tudi ritmične skladbe t. i. body percussion, kar vzdušje povsem razmiga. Vse pa je nekako jazzovsko, blusovsko, rapersko obarvano, kar mlade spodbuja k petju, saj je blizu današnjemu času, okusu in ušesom. Tako smo slišali Dekle je po vodo šla v jazzovski priredbi in mnoge druge slovenske ljudske v povsem drugačni zvočni podobi. Med temi je izstopala stara koroška pripovedka Žalik žene, ki so jo pripravili učenci iz šole s pomočjo raperja Murata.
Prijeten dogodek, kjer so se otroci srečali s slovenskimi vrstniki iz Avstrije, je seveda spodbudil željo po nadaljnjih srečanjih. Mladi se nadejajo prihodnjih izmenjav in druženj z novimi prijatelji.

14.11.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!