Tržaška

Lepa priložnost za promocijo Krasa

Lepa priložnost za promocijo Krasa

Piše Marko Manin: V nedeljo bo praznik na Kohišču

V občini Devin-Nabrežina se ponovno obeta uspešen športno-rekreacijski kulinarični dogodek z zgodovinsko vsebino. Gre za četrto izvedbo mednarodnega enogastronomskega zgodovinskega in didaktičnega pohoda Kohišče, ki bo v nedeljo, 20. maja. Dogodek, ki združuje domače proizvajalce kraških dobrot, podjetnike, kulturna in športna društva, si je v nekaj letih pridobil velik sloves. Vsako leto se število obiskovalcev in pohodnikov veča, prav tako se krepi tudi kulinarična in zgodovinska ponudba.
Pred dnevi je v sinji dvorani deželnega sveta v Trstu potekala predstavitvena tiskovna konferenca Kohišča 2018. Predstavitev je uvedel ponovno izvoljeni deželni svetnik Igor Gabrovec. Po njegovih besedah je mednarodni pohod postal že prava posebnost našega območja: “Ne gre za navaden pohod, ampak za enogastronomski, zgodovinski in didaktični dogodek, ki je bil že od prve izvedbe zelo uspešen. Ob druženju v naravi ta pobuda odmevno promovira in povezuje območje okrog Grmade”. O pohodu po krožni poti je spregovoril tudi Dario Stolfa, predsednik smučarskega kluba Devin, ki je kot nosilni partner projekta ocenil sodelovanje kot zelo uspešno. Povedal je, da poleg institucionalnih partnerjev sodeluje še 10 društev, ki s prostovoljnim delom omogočajo izvedbo takega načrta. Stolfa je poudaril, da ta projekt ni omejen samo na enodnevno prireditev, ampak se promocija posestva Kohišče, proizvajalcev, društev in seveda teritorija nadaljuje skozi celo leto. Dogodku in temu območju so letos namenili veliko vidljivosti s prisotnostjo na mednarodnih sejmih turizma v Avstriji, Sloveniji in Venetu.
Poleg dežele Furlanije Julijske krajine, ki je pobudo tudi delno finančno podprla, občine Devin-Nabrežina ter ostalih društev je osrednji partner družina Pahor, ki je lastnica nekdanjega obsežnega posestva devinskih princev in gospodov, imenovanega Kohišče.
Na tiskovni konferenci sta bila prisotna Marko in Ivanka Pahor, ki sta zastopala kmetijsko podjetje Kohišče. Marko Pahor je dodal, da so letos uvedli “ex tempore” o temi narave, katerega so se udeležili stevilni slovenski in italijanski dijaki, ki obiskujejo osnovne šole od Devina do Križa. Žirija bo najlepšim izdelkom namenila številne nagrade; najlepša slika pa bo tiskana na uradni majici prihodnjega pohoda. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

16.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!