Kristjani in družba

Lepa priložnost za osebno duhovno rast

Lepa priložnost za osebno duhovno rast

GORICA / P. Ivan Bresciani, lectio divina v duhovniji sv. Ivana

Dragoceni zakladi se skrivajo v Božji besedi. Pogosto nam uhajajo, ker smo nekatere odlomke pač slišali že tisočkrat, zaradi česar mislimo, da jih “itak znamo že na pamet”… Ali pa zato, ker se ob njih nismo nikdar ustavili, kaj šele v prošnji, da bi nam Gospod prek njih spregovoril. Ko pa se nas neka Beseda dotakne, nas “segreje”, spoznamo, da nam je pisana na kožo. In da nam ta Beseda – ki je “živa in učinkovita”, “ostrejša kakor vsak dvorezen meč in prodre do ločitve duše in duha” (kot pravi avtor pisma Hebrejcem) – lahko tudi kaj spremeni v življenju.
Take in podobne misli je lahko imel, kdor se je 4. oktobra v Domu Franc Močnik ob cerkvi sv. Ivana v Gorici udeležil prvega srečanja – t. i. lectio divina -, ki ga je organiziralo Slovensko pastoralno središče v Gorici. Branje, molitev, razmišljanje in krajši razgovor z udeleženci je vodil p. Ivan Bresciani, goriški rojak, sicer pa provincial slovenske Družbe Jezusove, ki bo – v dogovoru s štandreškim dekanom Marijanom Markežičem – prihajal v ta namen v Gorico enkrat mesečno.
Sveto pismo je “druga Božja beseda, ki je postala meso”, je dejal p. Ivan. Lahko ga beremo kot roman; “če pa želimo, da nam Sveti Duh spregovori, je potreben drugačen pristop”. Sveto pismo naj bo “uporabna knjiga”, v katero vpisujmo svoje misli in čustva, ki nam jih vzbuja. “Ta knjiga je namreč polna Sv. Duha in mi lahko kaj pove”.
Izbrani odlomek (Mr 10, 17-22) o bogatem mladeniču, ki je “žalosten odšel” od Jezusa, potem ko mu je ta povedal, kaj naj naredi, da bi bil deležen večnega življenja, je p. Ivan dvakrat počasi prebral, da bi se besede lahko dotaknile poslušalcev, nato pa je Božjo besedo “odprl”, razložil glavne prehode in misli, da bi besedilo lahko globlje doumeli. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
DD

15.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!