Kultura

Lep vpogled v goriško ljubiteljsko gledališko ustvarjalnost

Lep vpogled v goriško ljubiteljsko gledališko ustvarjalnost

Piše Iva Koršič: KCLB - ZSKP / Iskrivi smeh na ustih vseh

Začetek letošnjega niza ljubiteljskih gledaliških predstav Iskrivi smeh na ustih vseh, ki ga že dvajset let prirejata Kulturni center Lojze Bratuž in Zveza slovenske katoliške prosvete, je imel trpek priokus. Na odru velike dvorane KCLB so namreč v nedeljo, 21. januarja 2018, popoldne člani Dramske družine SKPD F. B. Sedej iz Števerjana uprizorili sodobno dramo nizozemskega avtorja Rika van den Bosa Leto šlagerja (Het jaar van de schlager) . V prevodu Mateje Seliškar Kenda in režiji ter dramaturški obdelavi mladega režiserja Tomaža Krajnca so delo premierno uprizorili v domači dvorani v lanskem septembru. Tokratna je bila tretja ponovitev te ganljive drame, ki od igralcev zahteva veliko truda, ker je pač vsa osredinjena na razmišljanja in odnose, ki se tkejo med nastopajočimi prijatelji, in na njihove razblinjene sanje ter bridek spopad z resničnostjo. Z močnim čustvenim nabojem v viharju menjajočih se občutij protagonistov, štirih mladih prijateljev, ki v prometni nesreči izgubijo enega izmed njih, so dramsko vsebino odigrali Marinka Černic, Jakob Leopoli, Nikolaj Pintar in Tadej Lukman. Komorno uprizoritev – v živo je nekatere prizore na kitaro spremljala Mia Marinič; glasbo je napisal Patrick Quaggiato – je spremljalo, morda zaradi sončne nedelje, manj gledalcev, kot bi pričakovali, ki pa so nastopajočim namenili prisrčno ploskanje. To pa je bilo najlepši dokaz, da jih je predstava pretresla in da so igralci in vsi zakulisni delavci (na odru stoji pravi avto Fiat punto!), ki jih je kar nekaj, dobro opravili svoje delo.
Bolj razigran in veder mladostni piš je na odru KCLB zavel v torek, 31. januarja 2018, ko je kar številne gledalce, med katerimi je bilo veliko mladih, zabaval Mladinski odsek PD Štandrež. V priredbi in režiji Daniele Puja, ki jo v naših ljubiteljskih krogih poznamo kot dolgoletno članico dramskega odseka PD Štandrež, so prikazali svojo inačico pravljice o Sneguljčici Ogledalo, povej… , ki jo je s hudomušno ironičnim peresom napisal Stefano Job. Danieli Puja, ki se že kar nekaj let zelo rada posveča gledališkemu delu z mladimi, je v tej režijski dogodivščini kot strokovna sodelavka stala ob strani Maja Nemec, članica igralskega ansambla SNG Nova Gorica. Mladi igralci Ester Sclauzero, Camilla Komic, Lara Proderutti, Erik Lutman, Lorenzo Marusssi, Pietro Grauner, Alberto Medeot, Janoš Coglot, Nicola Grauner, Cristjan Zei, Alex Devetak, oblečeni v pisane, bogate kostume (zanje je poskrbela Nevenka Tomašević), so sproščeno odigrali vsebino, ki se v parodističnem ključu, z igro v igri, poigrava z vsem poznano pravljico, v katero vstopajo tudi protagonisti drugih pravljičnih vsebin, kar še bolj razgiba in humorno zaplete dogajanje. Dodatno duhovito iskrico predstavljajo imena protagonistov, npr. palčkov: Juri Kekolo, Carducciolo, princ Brad Špric, detektiv Jože Blond… Z ironičnimi poudarki so prikazane človeške hibe in slabosti, ki so jih nastopajoči znali učinkovito osvetliti.
Predstavi, ki ji je občinstvo namenilo toplo ploskanje in s tem želelo spodbuditi mlade štandreške izvajalce, naj vztrajajo na začeti gledališki poti, je sledilo nagrajevanje natečaja Mladi oder, ki ga že veliko let razpisujeta Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice in Slovenska prosveta iz Trsta, da bi s tem podkrepila gledališko ustvarjanje predvsem pri otrocih in mladini in da bi nagradila njihovo požrtvovalnost in veselje do gledališkega nastopanja. Ob napovedovanju Eme Terpin, ki je na kratko vsakič predstavila nagrajeno skupino oz. odrsko delo, s katerim si je skupina prislužila priznanje, sta predsednici KCLB in ZSKP, Franka Žgavec in Franka Padovan, izročili priznanja predstavnikom nagrajenih skupin. Medtem pa so se na platnu prikazovali izseki iz nagrajenih predstav. Letos se je na natečaj prijavilo presenetljivo in razveseljivo lepo število otroških dramskih skupin. Iz tega lahko razberemo, da je pri najmlajših gledališka umetnost zelo priljubljena in da z gledališkimi vsebinami otroci radi povejo to, kar jim leži na duši. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

09.02.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!