Lep primer medkulturnega združevanja

Piše: Fan.K.

Gorica / Novonastali mešani pevski zbor

V zadnjem času je goriški prostor obogatilo rojstvo novonastalega mešanega pevskega zbora, ki deluje v sklopu rekreativno-športnega krožka uslužbencev goriške občine (Gruppo sportivo ricreativo dipendenti comunali). Zbor sestavlja petnajst pevcev in pevk, od katerih je kar tretjina slovenske narodnosti, vodi pa ga dirigentka prof. Michela De Castro, redno zaposlena na Statističnem uradu goriške občine, ki je za nastanek zbora dala tudi glavno pobudo. Prof. De Castro, ki jo v širšem zamejskem prostoru dobro poznamo kot izredno glasbeno pedagoginjo, je rade volje dala na razpolago svojo glasbeno izobrazbo ter dolgoletne izkušnje pri vodenju predvsem otroških glasbenih oz. zborovskih skupin in pri poučevanju klavirja, z zanosom vlaga v delovanje zbora veliko truda in požrtvovalnosti. Pevska skupina trenutno združuje dvanajst uslužbencev Občine Gorica, dve uslužbenki deželne uprave in eno uslužbenko goriške prefekture. Skupina s pozitivnim pristopom redno vadi enkrat oz. dvakrat tedensko. Pevski zbor je torej po svoji sestavi in jezikovni pripadnosti lahko primer združevanja različnih komponent našega goriškega in širšega prostora, kar naj bi označevalo tudi obeleževanje skupne prestolnice kulture med dvema mestoma Nova Gorica in Gorica leta 2025. Zbor je od svojega nastanka (jeseni lanskega leta) že nastopil v goriškem Kinemaxu z repertoarjem božičnih pesmi, od takrat pa je stkal plodne stike s podobnimi zbori v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Prav hrvaška Istra je prejšnjo soboto, 13. maja, sprejela na obisk pevski sestav, ki je bil tokrat gost skupnosti Italijanov v kraju Galižana. Delovanje skupnosti Italijanov v Istri je zelo razvejano in pestro, podobno kot delovanje slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki goji številne dejavnosti, od petja do dela z otroki, oblikovanja kulturnih dogodkov, gledališkega udejstvovanja, športnih veščin, in to z namenom ohranjanja in razvoja svoje narodne identitete. V soboto so v kulturnem domu v Galižani priredili kulturno praznovanje ob materinskem dnevu, v sklopu katerega je kot gost nastopila tudi goriška pevska skupina. 

Goriški pevke in pevci so to priložnost izkoristili, da so pobliže spoznali istrski svet, in tako so v soboto v jutranjem času najprej prispeli v največje istrsko mesto Pulj, kjer so si ogledali znamenito Areno, amfiteater iz prvega stoletja, v preteklosti prizorišče gladiatorskih bojev, in še marsikatero drugo zgodovinsko zanimivost mestnega jedra. Nato so se preselili v bližnji kraj Fažana, slikovito staro ribiško mestece z lepimi morskimi plažami, pomolom in zanimivimi zgradbami, kjer so se naužili tudi prijetnih sončnih žarkov. Iz Fažane so v prvih popoldanskih urah prispeli v naselje Galižana, kjer so jih pričakali predstavniki tamkajšnje italijanske narodne skupnosti “Armando Capolicchio”. Po kratkem, a zelo zanimivem vodenem ogledu mesteca, ki hrani ostanke še iz rimskih časov, so se pevci podali v kulturni dom, kjer je prof. Michela De Castro najprej poskrbela za vodenje glasbene delavnice za otroke, v večernem času pa je potekal glavni kulturni dogodek, ki so ga sooblikovali otroška plesna skupina in ženski pevski zbor iz Galižane, nastop gledališke dvojice iz Vodnjana s hudomušno komedijo ter goriški pevski zbor uslužbencev goriške občine, ki je res številnemu občinstvu ubrano zapel tri pesmi, eno skupaj s tamkajšnjo žensko vokalno skupino. Ob zaključku je med pozdravnimi nagovori na odru bilo poudarjeno, kako so tovrstna srečanja pomembna in dragocena, saj pripomorejo k medsebojnemu spoznavanju in odkrivanju kulturnega utripa italijanske jezikovne skupnosti, ki tam živi in plodno deluje.

Sledilo je skupno druženje v veselem, sproščenem vzdušju, ob glasbi in petju seveda. Ob tej priložnosti je goriška pevska skupina za spomin podarila gostujoči skupnosti nekaj dobrot in značilnih izdelkov iz naših, goriških krajev, za katere naj gre posebna zahvala Občini Gorica, pekarni Cotič v Gorici za pecivo, vinskima kletema Alessio Komjanc iz Števerjana in Thomas Kitzmuller iz Bračana za vino, knjigarni Faidutti iz Gorice za knjige za otroke ter Slovenskemu centru za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice za zgoščenko in publikacije.

Goriška pevska skupina ima pred seboj že nekaj novih nastopov, med katerimi gre omeniti gostovanje v Ljubljani in Bologni, vneto in navdušeno pa se že pripravlja na nove izzive za bodoče delovanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme