Goriška

“Lastniki medijev imajo veliko moč”

“Lastniki medijev imajo veliko moč”

Srečanje pod lipami / Dr. Nežmah

Več kot 120 ljudi se je zbralo v četrtek, 5. julija 2018, na poletnem Srečanju pod lipami na dvorišču Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, kjer je tokrat predaval časnikar, urednik, kolumnist in politični analitik dr. Bernard Nežmah.
Večer o dinamikah slovenske družbe in politike je vodil časnikar in zgodovinar dr. Jože Možina, ki je predstavil gosta. Dr. Nežmah je bil rojen leta 1961 v Ljubljani, diplomiral je iz primerjalne književnosti in sociologije.

Kasneje se je izpopolnjeval na podiplomskem študiju lingvistike na Švedskem ter magistriral in doktoriral iz sociologije na filozofski fakulteti v Ljubljani. Zgodaj se je podal v medijske vode, najprej kot urednik na Radiu Študent, potem kot glavni urednik, kolumnist in novinar Mladine, kjer je že več kot 30 let. Nežmah je tudi komentator na RTV Slovenija, svoja razmišljanja je objavil v več kot 20 slovenskih in tujih časopisih ter revijah. Med drugim je izdal več samostojnih, znanstvenih in strokovnih knjig. Za pomembno publicistično delo je dvakrat prejel Jurčičevo nagrado.
Prvo vprašanje dr. Možine je bilo, zakaj kljub velikemu pričakovanju po letu 1990 nismo Slovenci užili tiste medijske pluralnosti, kot bi si jo demokratičen prostor zaslužil. Gost pravi, da sta bila na delu dva fenomena. Prvi je bil povezan z lastništvom, namreč medija brez lastništva ni, zato imajo lastniki veliko moč pri formiranju politike le-tega. Večina kapitala je bila v rokah postpartijske oligarhije in je zato jasno, zakaj je medijski svet bolj enobarven. Drugi fenomen je bila svoboda, ki nam jo je sicer prinesla nova država, a ne zadeva tudi svobode duha: “Če si opazoval, kaj pišejo drugi oz., če so se drugi držali nekih obrazcev, ki so prej delovali v režimu, potem sploh nisi vedel, da bi lahko pisal drugače”.
Razložil je, da časnikarjev v bistvu od leta 1945 naprej sploh ni bilo, imenovali so se družbenopolitični delavci. Režim je ukinil vse dnevnike (Slovenec, Slovenski narod, Slovenski dom in Jutro) in spremenil lik novinarja. Značilnost časnikarja je, da opazuje svet in o njem piše, takrat pa je postalo njegovo poslanstvo skrbeti za čim boljšo realizacijo novega družbenega reda, in sicer komunizma, ter pisati, kar mu je partija ukazala.
Govornika sta potem ocenila zdajšnjo medijsko situacijo in se osredotočila predvsem na pretekle volitve. Gost pravi, da je televizija sicer oddajala srečanja med kandidati, a glavni problem je bila frenetičnost teh televizijskih oddaj. Gostom so dajali na razpolago le kratek čas za posege in odgovore, kar onemogoča razvijanje poglobljenih razmišljanj, debat in antagonizma med posamezniki. Dr. Nežmah je omenil tudi socialna omrežja, ki imajo vedno večji vpliv na posameznike, in predvideva, da se bo ta vpliv v letih zvečal. S temi ljudje ugotavljajo, kakšne vsebine so pomembne, in niso več odvisni samo od tistega, kar pišejo dnevniki.
Govor se je nadaljeval o delikatni problematiki beguncev.(…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!