Kristjani in družba

Lačen sem bil in ste mi dali jesti…

Lačen sem bil in ste mi dali jesti…

Srečanje predstavnikov Karitas Koper in Gorica

Zadnji dan julija so se v Gorici srečali predstavniki Škofijskih karitas Gorica, z direktorjem Renatom Nucero, in Koper, z ravnateljico Jožico Ličen. Prisotni so bili tudi voditeljica Goriške območne karitas Renata Vončina, podžupanja Mestne občine Nova Gorica Elena Zavadlav Ušaj, sekretarka OZRK Neli Skočaj, predstavnica Humanitarnega društva KID Majda Smrekar, štandreški župnik in škofov vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina ter še nekateri sodelavci Karitas, ki so neposredno povezani s pomočjo ljudem v stiski.
Namen srečanja je bilo nadaljevanje sodelovanja in spoznavanja različnih oblik pomoči ljudem v stiski. Ni slučaj, da je bilo srečanje v novih prostorih Emporija solidarnosti, ki ga je pred kratkim odprla Škofijska karitas Gorica in v lepo urejenih prostorih, ob pomoči prostovoljcev, deli viške hrane ljudem v stiski. Podoben prostor imajo tudi v Gradišču ob Soči. Emporij solidarnosti je le del pomoči ljudem v stiski, saj imajo tudi na drugih lokacijah organizirano delitev potreb za otroke, higienskih pripomočkov, oblek, obutve in drugih predmetov.
Drug drugemu so udeleženci srečanja predstavili oblike materialne pomoči in tudi načine povezovanja z vsemi, ki skrbijo za socialo v krajevnem okolju. Zanimiv je tudi način registracije in vodenja evidenc prejemnikov pomoči, saj ima vsak prosilec kartico, ki omogoča prejem pomoči v skladu s pravili in potrebami ne glede na to, v katerih prostorih Karitas se oglasi. Največje sporočilo vsakemu, ki vstopi v te prostore, sta dve sliki, ki ne potrebujeta besedila, saj predstavljata vprašanje, ki nam bo postavljeno ob poslednji sodbi, in sicer: “Lačen sem bil in ste mi dali jesti” ter druga “Žejen sem bil in ste mi dali piti”.
Živa priča vere pa je bil obisk v razdelilnici hrane najbolj revnim v prostorih kapucinskega samostana. Obisk je bil ravno v času kosila, ko je pet prostovoljcev spoštljivo in prijazno delilo hrano. Vprašanju, kdo financira te vsakodnevne obroke, je sledil prepričljiv odgovor: “Božja previdnost”. Kako lepo se to sliši v času, ko pozabljamo, da je nad nami še Nekdo, ki skrbi, da tisti, ki delajo dobro, nikoli ne ostanejo praznih rok. Med gosti menze so bili ljudje različnih barv in, po vsej verjetnosti, tudi različnih veroizpovedi. Ko sem vprašala, kako gledajo muslimane, sem dobila odgovor, ki bi moral biti svet vsakemu kristjanu, in sicer: “Kristjani lahko le na ta način pričujemo vsem, vernim, nevernim in drugače vernim, da živimo svojo vero v resnici”. Bog daj!
J. L.

15.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!