Kulturno srečanje in pustna delavnica na osnovni šoli Josipa Abrama

NAŠ PREŠERNOV DAN

Ob dnevu slovenske kulture smo na šoli Josipa Abrama v Pevmi gostili domačina Florjana Vogriča, po rodu iz Števerjana, pletarja košev. Gospod Florjan nam je povedal veliko zanimivega o tej stari obrti, ki se jo je naučil že kot mlad fant in se ji nato z navdušenjem in veliko mero ustvarjalnosti posvetil celo življenje. Razkazal nam je veliko različnega orodja, ki ga je večkrat vzel v roke in spretno sukal, ko je pred našimi očmi izdelal čudovito košaro. Najprej je oblikoval njeno dno, nato pa je v rebra mojstrsko vpletal očiščene vrbove šibice, ki so kaj kmalu oblikovale lično košaro. Med svojim početjem nam je tudi razkril, kako pomembni sta matematika in geometrija tudi pri pletenju košar, saj je potrebno, da ima pletar v glavi natančno izdelan načrt, ki ga bodo nato njegove spretne roke znale uresničiti.

Gospod Florjan nas je s svojo obrtjo navdušil, znal nam je namreč na zelo prikupen način pokazati, kako iz preprostega šibja lahko pridna roka izdela čudovite, unikatne mojstrovine.

PUST, PUST IGRIVIH UST

V petek, 9. februarja 2024, smo na osnovni šoli Josipa Abrama v Pevmi priredili pustno delavnico. Na pomoč smo povabili kostumografinjo gospo Snežico Cernic iz Števerjana, ki je na tem področju prava izvedenka in že vrsto let sodeluje s krajevnimi gledališkimi skupinami. Tokrat si je gospa Snežica zamislila delavnico izdelovanja pustnih klobukov iz odpadnega materiala (plastenk, zamaškov, starih gumbov, trakcev in papirja). Učenci so pod njenim vodstvom navdušeno sprejeli izziv in se preizkusili v oblikovanju najrazličnejših pustnih pokrival: najmlajši sicer nekoliko bolj enostavnih, starejši pa pravih modnih dodatkov, ki bi verjetno sodili v marsikatero modno hišo. Gospa Snežica je znala prav vsakega od sodelujočih učencev spodbuditi, da je v sebi odkril ustvarjalno žilico, ji prisluhnil in uresničil čisto svojo zamisel. Navdušeni in nasmejani obrazi otrok so ob koncu tega posebnega “pustnega” dne globoko poplačali trud gospe Snežice in ji nazorno povedali, kako zelo so ji bili učenci in učitelji hvaležni. Hvaležni pa so bili tudi staršem, ki so jim ponudili slastno malico – pustne krofe, kajpak.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme