Aktualno

“Kultura in teritorij: Ideje in resursi za razvoj krajev na obrobju”

“Kultura in teritorij: Ideje in resursi za razvoj krajev na obrobju”

Palača Antonini v Vidmu / Posvet

Ovrednotenje pozitivnih značilnosti obmejnega območja in krajev na obrobju ter razvoj edinstvenih priložnosti, ki jih ti ponujajo; izvajanje novih mrežnih projektov, ki imajo pozitiven vpliv na gospodarstvo, demografska nihanja, kulturo in družbo; boj proti marginalizaciji. O tovrstnih tematikah je tekla beseda na posvetu z naslovom Kultura in teritorij: Ideje in resursi za razvoj krajev na obrobju. Srečanje, ki je potekalo na sedežu videmske univerze v palači Antonini, je privabilo številno občinstvo. Priredili so ga v sklopu projekta z naslovom Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom. Vodilni partner projekta je bilo društvo Kinoatelje iz Gorice.
Prireditelj posveta je bil Cantiere Friuli, ki je srečanje uvrstil v delavnico In corso d’opera (Odprta delavnica). Cilj posveta je bil primerjati sedanje in pretekle izkušnje in dobre prakse na območju Nadiških dolin, Zgornjega Posočja, Karnije in Piemonta. Čeprav so si ta območja med seboj zelo različna, se njihovi prebivalci že desetletja srečujejo s podobnimi problematikami.
Posvet se je začel s predvajanjem filma z naslovom Langa che muore (Langa, ki umira) , ki ga je v 70. letih prejšnjega stoletja režiral Giovanni Zanetti. Za fotografijo je poskrbel Livio Fusco, scenarij pa je napisal Darko Bratina. O dokumentarnem filmu je spregovoril sam režiser, sicer zaslužni profesor ekonomije na univerzi v Turinu. Spomnil se je obdobja, ki ga je Bratina preživel v Turinu, in Bratinovega raziskovanja družbenih in gospodarskih pojavov v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Prof. Zanetti je izjavil, da je dokumentarni film na trenutke zelo daljnoviden, saj so se prebivalci Lang, kakor tudi prebivalci mnogih goratih predelov in krajev na obrobju, v preteklosti srečevali s podobnimi težavami, kot jih imajo še danes. Počutili so se izključene iz družbenega sistema, izrinjene iz skupnosti, v kateri živijo. Pogosto so bili žrtve špekulantskih načrtov za razvoj masovnega turizma in so veliko trpeli zaradi pomanjkljivega gospodarskega razvoja.
Pobudo za takšno zasnovo je dalo društvo Kinoatelje in predlagalo, da se seminar Kultura in teritorij, v okviru projekta Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom vključi v omenjeno pobudo videmske univerze. Zato sta uvodne besede izrekla Mauro Pascolini, koordinator delavnice Cantiere Friuli, in Davorin Devetak v imenu Kinoateljeja, ki je vodilni partner projekta. Zanettijevo pričevanje o turinski izkušnji in avtorsko-sociološkem doprinosu Bratine k filmu sta dopolnila Ferruccio Clavora in Riccardo Ruttar kot nekdanja raziskovalca na Slovenskem raziskovalnem inštitutu v Čedadu. Izpostavila sta njegovo podporo in prijateljsko pokroviteljstvo glede raziskovalnega dela na terenu v Benečiji.
Med pomenljivimi posegi je bil tudi govor, ki ga je imel rektor videmske univerze Alberto F. De Toni. Med drugim je povedal: “Današnji dogodek v spomin na Darka Bratino, intelektualca, ki je marsikaj storil za našo deželo, pa tudi za širše območje, je za našo univerzo spodbuda k večji vključenosti v okolje, v katerem ta ustanova deluje. S tem srečanjem namreč želimo spodbuditi dialog in čezmejno izmenjavo dobrih praks”. Rektor je še poudaril, da je osrednja tematika posveta sicer upadanje števila prebivalstva v krajih na obrobju. Ta pojav je značilen predvsem za gorate predele Furlanije, za Nadiške doline in za vasice ob meji, tako na italijanski kot na slovenski strani, zato je ugotovil, da “običajne storitve v takih krajih stanejo 20 % več kot v večjih mestih. Če želimo izboljšati sedanje stanje, se moramo nujno opreti na raziskave, ki upoštevajo tudi gospodarske dejavnike. Na srečo se z uporabo digitalne tehnologije tudi kraji na obrobju prebijajo v ospredje”. Ob koncu je dodal: “Kraji na obrobju ne potrebujejo zgolj kulture in zaščite manjšinskih jezikov, nadvse pomemben je razvoj primarnega, sekundarnega in terciarnega sektorja nasploh. Kulturo je treba nujno približati gospodarstvu, drugače bosta ta dva pola še naprej nezdružljiva in se ne bosta razvila”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

06.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!