Goriška

Kultura, šport in … koronavirus

Kultura, šport in … koronavirus

Gorica / Pogovori: Franka Žgavec, Igor Komel, Franca Padovan, Blaž Kerševan in Andrej Vogrič

FRANKA ŽGAVEC, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž
Kako ste sprejeli izredne ukrepe italijanske vlade proti širjenju koronavirusa?
Ukrepe smo pač morali sprejeti, saj nismo imeli druge možnosti. Naša bi bila odgovornost, ko bi prišlo do kakšne okužbe. Omenjeni ukrepi so nam seveda postavili na glavo vse načrte v marcu in začetku aprila. Odpovedati smo morali gledališki vrtiljak za otroke, ki obiskujejo slovenske šole, tri ponovitve muzikala O’Klape Lak za sanje, za vse tri bi imeli polno dvorano, odpadla bodo Zlata grla, koncert revije Primorska poje. Pod vprašajem je tudi tekmovanje Musica Goritiensis; imamo prijave, a še vedno odlašamo z odločitvijo, saj nam ni še znano, kako se bodo stvari razvijale. Šole bodo zaprte predvidoma do 15. marca, verjetno pa bodo zaprtje še podaljšali; kulturne ustanove in gledališča pa do 3. aprila. Prireditve – razen koncerta Primorska poje – bomo preložili na kasnejši datum, jih pa nameravamo izpeljati.
Kaj pa razstava? Ljudje prihajajo si jo ogledovat?
Ne, tudi galerija je v bistvu zaprta do 3. aprila. Razstava bi morala biti na ogled do 10. aprila, verjetno jo bomo podaljšali, da si jo bodo ljudje ogledali med prireditvami, ko se bodo končale izredne razmere. V aprilu, maju in juniju nas bo čakalo posebno veliko dogodkov in prireditev.
Osebje ostaja v službi?
S Tamaro sva v službi. Občasno opravljamo kakšno snemanje, saj so pri tem soudeleženi v bistvu posamezniki. Imamo vedno veliko “starega” dela, zaradi česar nam tudi tak trenutek še prav pride, da ga spravimo pod streho. Malo bomo uredili arhiv, malo še kaj drugega pospravili. Vsak dan smo tu in urejamo to, česar v času normalnega delovanja ne utegnemo.
Bo zaradi tega obdobja Kulturni center utrpel veliko škodo?
Ah, seveda. Škodo utrpi Katoliško tiskovno društvo, lastnik centra. Ves marec imamo zaprto dvorano, ni dogodkov in torej ni prihodkov. KTD ima pri nas dva uslužbenca, čistilko in tehnika. Če se bo stvar nadaljevala, se bomo pozanimali, ali bi našli kakšne primerne prispevke oz. blažilce za ta trenutek.

IGOR KOMEL, predsednik Kulturnega doma Gorica
Kako ste v Kulturnem domu v Gorici sprejeli izredne ukrepe italijanske vlade proti širjenju koronavirusa?
Prav gotovo upoštevamo navodila italijanske vlade, deželne in občinske uprave. To je naše vodilo. Stanje ni jasno: čemu takemu v zgodovini našega doma in organizacij še nismo bili priča. Mislim, da je naša dolžnost, da zadevi sledimo in skrbimo za dobrobit naših obiskovalcev; po drugi strani moramo pristopati k zadevi s trezno glavo. V tem trenutku se prenagliti bi ne bilo najbolj preudarno. Upati je, da bo celotna zadeva šla čim prej mimo, da bomo ta trenutek na pravilen način prebrodili in da bo kultura znala nadalje opravljati svojo naravno vlogo v našem prostoru.
Ste odpovedali veliko prireditev?
Prav gotovo, najprej bi moral startati Komigo. Nobene od napovedanih prireditev, ki so bile načrtovane ali v abonmaju, ne bomo opustili, bomo le prenesli na kasnejši datum. Najpomembnejše pa se mi zdi, da med kulturnimi ustanovami in delavci vlada neka solidarnost, zaradi česar upamo, da bomo brez večjih težav res utegnili vse izpeljati. V tem trenutku pa smo se morali le ustaviti: skrb za zdravje naših obiskovalcev in še posebej otrok mora biti prioriteta!
Osebje ostaja v službi?
Priložnost smo izkoristili tako, da so nekateri vzeli nekaj dni dopusta, sicer pa v tem času skušamo opravljati tista interna dela, ki jih drugače ne utegnemo. Dela v Kulturnem domu je dovolj, tudi če je zaprt, saj smo doživeli tudi obnovo itd. Ta trenutek torej izkoriščamo, kot tudi v poletnem času, za drugačna opravila. Upam, da nam ne bo treba sprejemati skrajnih odločitev.
Kaj pa razstave? Ljudje prihajajo si jih ogledovat?
Imamo razstavo del Jurija Devetaka, obisk je kar normalen, prav gotovo ni množičen kot ponavadi. Za tako majhne zadeve skušamo poskrbeti na primeren način. Pričakujemo, da se bo stanje po 15. marcu vsaj delno spremenilo. To pa bo sicer odvisno od dekretov na državni ravni. In mi se jih bomo držali.
Mislite, da boste utrpeli veliko škodo?
Prav gotovo. Veliko datumov smo imeli rezerviranih. Dogodki, ki so odpadli v marcu, pa bodo potekali v naslednjih mesecih. Škoda bo, a mislim, da bomo ta trenutek skušali na pravi način premostiti. V večji meri se bomo angažirali v naslednjih mesecih, ko bo dvojno delo. To nas čaka. Prepričan pa sem, da kultura tudi v teh trenutkih ne sme popustiti, opravljati mora svojo vlogo. Kulturni delavci moramo biti v takih trenutkih polni spodbud, saj konec koncev je najslabše, da se človek zapira vase doma. In tega si ne smemo dovoliti, še manj kot narodna skupnost, ki živi v tem našem prostoru.

FRANCA PADOVAN, predsednica Zveze slovenske katoliške prosvete
Kako ste pri ZSKP sprejeli izredne ukrepe italijanske vlade proti širjenju koronavirusa?
Mislim, da je italijanska vlada pravilno ravnala. Če se virus še bolj razširi, bo namreč še hujše. Zato je bolje, da se prireditve začasno preventivno ukinejo. V zadnjem tednu se je virus razpasel tudi na Goriškem, zato počakajmo, da se stvari umirijo. Upamo in želimo, da bo ta čas šel čim prej mimo.
Se strinjate z ukrepi?
Da. Žal je bilo v tem času veliko napovedanih prireditev. Ko bi jih vseeno speljali, bi tvegali, da bi se ljudje ne odzvali, saj vidim, da se širi prava fobija. Zato se z ukrepi strinjam. Upam, da bo z lepšim, toplejšim vremenom tega izrednega stanja konec.
Ste imeli v načrtu kakšno prireditev, ki ste jo morali odpovedati?
Imeli smo Humarjevo priznanje, v mesecu marcu dva koncerta revije Primorska poje, v Štandrežu in Gorici. Sproti bomo odločali, kaj in kako bomo to izvedli.
Osebje ostaja v službi?
Vprašala sem jih, če bi želeli ostati doma; sami so mi povedali, da tam, kjer so, ne vidijo posebne nevarnosti, torej za zdaj delajo naprej.
Se članice zveze obračajo na vas za nasvete ipd.?
Če imajo kakšen poseben dvom, tudi pokličejo. Drugače pa člani društev redno spremljajo vsakodnevne novice, dekreti so jasni. Vse je pod kontrolo. V bistvu: do 3. aprila smo odpovedali vse kulturne prireditve. Tako je bilo sklenjeno in mi bomo to seveda upoštevali. Če bi kaj naredili, bi morali potem za to odgovarjati. Bolje je biti previdni. Saj morda gre za banalno gripo; ker pa ni cepiva in zdravstvene strukture na kaj takega niso bile pripravljene, je bolje biti previdni in upati, da čim prej najdejo prave rešitve. Pa še to, da nas ne doleti.

BLAŽ KERŠEVAN, predsednik SCGV Emil Komel
Kako ste na šoli Komel sprejeli izredne ukrepe italijanske vlade proti širjenju virusa?
Smo jih pač sprejeli. Morali smo jih upoštevati, ni kaj! Stanje je tako in moramo se prilagoditi.
Se z njimi strinjate?
Osebno se strinjam. Mislim, da so za preprečitev širjenja virusa lahko primerni samo taki preventivni ukrepi.
Ste odpovedali lekcije, koncerte in prireditve?
Ja, vse smo odpovedali. Informirali smo se pri krajevnih oblasteh, na prefekturi in pri civilni zaščiti, svetovali so nam tako. Naša šola je po statutu društvo, za take ustanove ni bilo nujno predvideno, da bi delovanje prekinili; toda že zaradi tega, ker k nam prihaja veliko ljudi od vsepovsod, med njimi so starši in seveda otroci, smo delovanje prekinili, in sicer že 24. februarja. Javne prireditve, na katere prihaja občinstvo, bodo ukinjene do vključno 3. aprila. Pouk naj bi bil prekinjen do 15. marca, možno pa je, da bodo ta rok še podaljšali.
Bodo gojenci lahko kasneje nadoknadili zamujeno?
Nekaj bodo morali gotovo nadoknaditi. V tem tednu smo se organizirali, da bi lekcije začele potekati prek internetne povezave, da bi učencem nudili vsaj nekaj pouka. S starši preverjamo, ali bi to bilo izvedljivo. Nekateri nam po whatsappu pošiljajo krajše registracije otrok, ki igrajo, da morda prejmejo krajša navodila. Zavedamo se, da je med profesorji, učenci in starši pomemben vsaj minimalen odnos, stik.
Kaj pa osebje?
Pisarna je odprta, delo mora iti naprej. Razmere so izredne, marsikaj moramo še proučiti. Čakamo na razvoj dogodkov. Upamo, da se bomo čim prej vrnili v normalno stanje. Biti pa moramo pripravljeni tudi na to, da ukrepe podaljšajo do konca meseca. Zaradi splošne negotovosti je tudi težko programirati prihodnje delovanje.

ANDREJ VOGRIČ, športni direktor AŠZ Olympia
Kako ste pri Amaterskem športnem združenju Olympia sprejeli izredne ukrepe italijanske vlade proti širjenju koronavirusa?
Seveda nismo bili preveč zadovoljni, toda spoštujemo, kar so odredile oblasti. Ko so nam sporočili, da ne smemo igrati tekem, smo jih pač odpovedali, saj nam je federacija to prepovedala. Ko so nas nato obvestili, da lahko treniramo, smo pač začeli trenirati tako, da smo sicer spoštovali vse predpise. Z novim dekretom smo treninge spet prekinili in aktivno spremljamo razvoj dogodkov. S športno zvezo se sproti menimo, da ocenjujemo stanje in upoštevamo njene nasvete. Prvenstva so za zdaj ustavljena do 15. marca. V Italiji, kot ponavadi, se sprejemajo drastične odločitve: ali vse ali nič. Nekateri pravijo, da je Italija pravilno ravnala, druge države so se vedle drugače. Bomo videli, če bodo imele tudi druge države take težave kot pri nas. Ker gre za zdravje, je treba pustiti ob strani vse drugo.
Kako je z vašim osebjem, trenerji itd.?
Trenerji so doma. Radi bi trenirali, seveda pa so sprejeli odločitve društva. Kakšna nedorečenost je še ostala, kar se tiče otroških športnih dejavnosti. Kar se tiče federacije, odbojkarske zveze in drugih zvez, so določila kar jasna. Vseeno smo zamrznili treninge. Nadalje se bomo posvetovali in odločili. Ne bi radi, da bi se zgodilo, da mi npr. odpovemo dejavnosti, drugi pa to izkoristijo in lepo vadijo naprej…
Vas skrbi, da zaradi zasilnega premora v prvenstvih letos ne boste dosegli pričakovanih uspehov?
Če bi se kriza dotikala samo nas, bi bil problem. Ker pa se tiče vseh, ker smo vsi, na Goriškem, Tržaškem, Videmskem in Pordenonskem, v istem šmiru, si teh težav ne delam. Ustavila se je vsa država. Ko se bomo spet lotili treningov, bomo pač videli, pri čem smo. Vsekakor tako prisiljeno mirovanje športnikom pri vseh panogah in na vseh ravneh ne koristi; pri nas se namreč občuti že božični premor…

Danijel Devetak

13.03.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!