“Kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi”

Piše: DD Fotografije: DD

Krmin Slovenski kulturni praznik

Na Krminskem se je po več letih porodila želja, da bi organizirali slovenski kulturni praznik. V dvorani Sala civica v središču prijaznega mesteca je tako 29. februarja zaživela mladinska Prešernova proslava, ki so jo oblikovali učenci Osnovne šole Ludvik Zorzut iz Bračana, mladi glasbeniki SCGV Emil Komel in pevci Otroškega pevskega zbora Plešivo, ki deluje pod okriljem goriške glasbene šole. Kot je povedala njena ravnateljica prof. Alessandra Schettino, se je slika slovenske narodne skupnosti v tistem okolju nekoliko spremenila, prihodnost le-te je v rokah mladih rodov, ki izhajajo povečini iz mešanih oz. italijanskih družin. Obenem opažajo, da sta zanimanje in želja po spoznavanju slovenske kuture zelo živa, je še dejala ter se zahvalila šolnikom na bračanski šoli ter dolgoletnim članom tamkajšnje slovenske skupnosti. Vsi skupaj si prizadevajo, da bi otrokom posredovali še večje zanimanje za ohranjanje našega jezika in tradicij.

Krminski Prešernov dan, ki ga je s slovensko himno na violino uvedla Athena Picech, je pozdravil tudi krajevni župan Roberto Felcaro, ki je z veseljem videl toliko otrok in mladih ter skupino organizacij, ki so si zamislile praznik. Tudi bračanska šola je pomemben dejavnik v mreži čezmejnega sodelovanja na področju, kjer meje v bistvu več ni, je dejal. V luči Evropske prestolnice kulture imajo v načrtu tudi projekt, namenjen večjezičnosti, in zraven bo gotovo tudi slovenska šola. Ravnatelj Večstopenjske šole Gorica prof. Davide Clodig je poudaril, da je naša šola odprta vsem dejavnikom na ozemlju, saj “smo prepričani, da se pouk ne zaključi ob 13. ali ob 16. uri, ampak se nadaljuje, saj je pomembno, da naši otroci v vsakdanjem življenju ohranjajo stik s slovensko kulturo in jezikom tudi izven učilnic”. Zahvalil se je šolnikom, staršem in prijateljem, ki so prišli – kot Slovenci ali tudi kot Neslovenci – praznovat dan, posvečen kulturi. “To se mi zdi v tem obdobju najpomembnejše.”

V kulturnem sporedu Tega veselega dneva kulture so učenci 5. razreda OŠ Zorzut najprej spregovorili o pomenu praznika slovenske kulture, o tem, da nam je Pesnik zapustil neprecenljiv kulturni dosežek v obliki besedne kulture. “Kultura ne pomeni le pisane in rimane besede, temveč je del vseh nas in naših vsakdanjih poti. Je naša sopotnica in vodnica.” Kultura ni visok in oddaljen pojem, kultura je, kako pozdravljamo, kako vozimo, kako jemo, kako pijemo, kako razmišljamo, govorimo, pišemo, kako živimo, kako se oblačimo, kako ne zamujamo, ne krademo, ne goljufamo. Kultura je, da nikomur ne želimo nič slabega. “Bodimo torej kulturni vsak dan! Do sočloveka, do živali, do narave in seveda do kulture!” Otroci so tudi prebrali stihe vipavske pesnice Ide Semenič, slavospev kulturi, ki “od rojstva do smrti z nami živi, kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi.” Malčki 1. razreda so prikazali kamišibaj prizorček o našem prašičku (S. Kosovel), otroci 2. razreda pa o Prešernu in Povodnem možu; učenci 3. razreda so zrecitirali slovensko ljudsko Kaj sem prislužil, tisti iz 4. pa Veseli ringaraja Ljubke Šorli. Topel aplav je požel Čokolada rap, ki so ga zelo sproščeno izvedli otroci 4. in 5. razreda. Glasbene utrinke so občinstvu ponudili kitaristi Ester Maggio, Giulia Venturini, Nathan Bortolin in Julija Braini, klarinetistka Sofia Beltrame, sopranistka Nika Paulin in tenorist Carlo Poclen, vsi trije ob klavirski spremljavi Elisabette Cavaleri. Na platnu so prikazali šest kratkih animiranih filmov oz. veselih zgodbic, ki so jih otroci 1. in 2. razreda projektno izdelali v sodelovanju s Kinoateljejem. Kot je povedala Egle Frandolič, je bil namen delavnic ta, da bi otroci spoznali svet animiranega filma, da bi se preizkusili v raznih tehnikah in v skupini ter slovenskem okolju tudi izrazili svojo ustvarjalnost. Prijetni in veseli kulturni praznik so z venčkom slovenskih ljudskih pod vodstvom Alessandre Schettino in ob spremljavi harmonikarja Lorisa Beltrameja sklenili razposajeni otroci OPZ Plešivo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme