Kultura

“Kultura ne ločuje, kultura povezuje. Kultura gradi. Zdravi.”

“Kultura ne ločuje, kultura povezuje. Kultura gradi. Zdravi.”

Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob dnevu slovenske kulture: Čedad, 10. 2. 2019

Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob dnevu slovenske kulture je bila 10. februarja 2019 v cerkvi sv. Frančiška v Čedadu. V režiji krovnih organizacij, SSO in SKGZ, sta jo tokrat priredili naši glasbeni šoli, SCGV Emil Komel in Glasbena matica; plemenit, žlahten ton večeru je s slavnostnim govorom, pravo himno kulturi, dala beneška kulturna delavka Margherita Trusgnach (objavljamo ga v celoti).
Med uglednimi gosti so v prvih vrstah sedeli minister RS Peter Jožef Česnik, senatorka Tatjana Rojc, gen. konzul RS Vojko Volk in številni predstavnikih našega kulturnega, političnega in družbenega življenja s Tržaškega, Goriškega in Videmskega. Protagonistka dogodka z naslovom Kot ptice prešerno – glasbeno popotovanje od morja do gora, ki ga je zrežiral Romeo Grebenšek, je bila glasba, res kakovostna glasba, ki jo znajo poustvarjati na naših šolah. Prireditev je uvedel Harmonikarski orkester Glasbene matice Synthesis 4, ki je pod taktirko Fulvija Jurinčiča izvedel Premrlovo Zdravljico in Pet malenkosti Marija Kogoja/Pavleta Merkuja. Ob harmoniki Polone Tominec in violini Pavle Verzjak sta v koreografiji Sanje Vogrič zaplesali mladi baletki Aleksija Primosig in Kea Vogrič, izbrane stihe treh velikih pesniških duš iz treh pokrajin – Iga Grudna, Ljubke Šorli in Ivana Trinka – je občuteno zrecitirala Federica Bello. Slovensko ljudsko v Komelovi priredbi, Quaggiatovo na besedilo Luke Paljka, dve beneški ljudski v priredbi Hilarija Lavrenčiča in Davida Bandlja je izvrstno odpel Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel, ki pod Bandljevo taktirko nenehno raste v kakovosti. Komorni godalni orkester, ki mu je umetniški vodja Lavrenčič, je izvedel Zanettovicheve pesmi Nadiških dolin in Srebotnjakov rezijanski ljudski ples.
Po dolgem in gromkem aplavzu, ki si ga je prislužila Margherita Trusgnach, in preden je odlično prireditev kronala Vrabčeva Zdravljica v izvedbi pevcev, harmonikarjev in godalcev pod Jurinčičevim vodstvom, je bila na sporedu še svečana podelitev priznanj, ki jih krovni organizaciji podeljujeta ob dnevu slovenske kulture priznanim kulturnim ustvarjalcem. Iz rok predsednika SSO Walterja Bandlja in SKGZ Rudija Pavšiča sta ga prejela Franko Vecchiet in prof. Lojzka Bratuž.

(Celoten zapis v tiskani izdaji)

Slike

14.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!