Kultura je “samo prvi korak”

Na hodniku pred pisarno GO2025 v prvem nadstropju nad železniško postajo v Novi Gorici, ki simbolično predstavlja epicenter kandidature dveh Goric za Evropsko prestolnico kulture, so 20. februarja v jutranjih urah slovesno predstavili medijem t. i. prijavno knjigo (t. i. bid-book Go! Borderless) za EPK. V sredo, 26. februarja, so jo člani skupine, ki pripravlja kandidaturo, na ministrstvu v Ljubljani predstavili mednarodni strokovni komisiji, ki bo 27. februarja javno razglasila odločitev, katera slovenska mesta bodo napredovala v drugi krog. Ne glede na to, ali bosta dve Gorici med njimi ali ne, je kandidatura že sama po sebi zmagovita poteza, je bilo povedano prejšnji teden.
Novogoriški župan Klemen Miklavič je poudaril, kako pomembno je, da je to evropski projekt, ki nudi nek optimizem, zgled novega poglavja evropske integracije. “Naš primer prostorske, kulturne integracije na mikroravni je primer, kako evropski projekt učinkuje na življenje slehernika na neki mikroregiji, ki je zaznamovana z večkulturnostjo, večjezikovnostjo, s preteklostjo, ki je bila nekoč skupna, potem prerezana z neljubimi dogodki pred drugo svetovno vojno in po njej, danes pa se čuti zrela za korak naprej”. Kandidatura za EPK ni samo kandidatura za neki prestiž, je kandidatura, ki odraža duh časa, zrelost naših mest, da naredimo nekaj skupaj, da postanemo iz periferije center, prestolnica, da to prestolnico utemeljimo na kulturnem ustvarjanju, da skupno mesto tudi pomladimo in damo nov zagon razvoju celotne regije. Kandidatura je bolj orodje kot cilj, je še dejal župan. Je neke vrste katalizator procesov, ki so se že odvijali. Potrebovali smo čas, da smo prešli od celjenja ran v obdobje, ko se čutimo zrele za neko dejansko integracijo. Ta projekt pospešuje procese, združuje ljudi s skupnimi cilji na konkretnih projektih. Goriški župan Rodolfo Ziberna je želel podčrtati, da se je kandidatura začela kot tek na kratko progo, “naš cilj pa ni teči na 100 m in se potem ustaviti. Naš cilj je po 100 m nadaljevati tek”. Ne glede izid, sta dve Gorici že zmagali. “Kultura je bil detonator”. Gorici nista zgolj mesto kulture, temveč “novo mesto”. To je naše glavno sporočilo. Danes “ne ustvarjamo evropske prestolnice kulture, temveč postavljamo na noge dosti bolj ambiciozen načrt, ki je dosti bolj pomemben za Evropo”. Danes na razmeroma majhnem ozemlju ustvarjamo referenčno točko za Evropo. Lahko dokažemo, da državna meja, ki je desetletja predstavljala težko premostljiv zid, lahko danes postane detonator, ki sproži rast dveh bližnjih mest. “Ne gre samo za dialog, temveč za skupno rast”. Kultura ni cilj, je samo “prvi korak”. Zaradi tega “smo že dosegli rezultat, ki je veliko večji od EPK”, kajti “mi bomo evropsko mesto, skupaj, za vedno”.
Kandidaturo seveda podpirata mestna občina Nova Gorica in občina Gorica, močno administrativno podporo pa kandidaturi nudi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS). Novi direktor Ivan Curzolo je povedal, da je skočil na vlak, ki je že drvel. In skočil je na vagon prvega razreda, saj je doslej opravljeno delo odlično zastavljeno. To je pomembna evropska vitrina! Že EZTS na naši meji, je povedal Curzolo, ki ima za sabo bogate izkušnje na državni in evropski ravni, je pomembna delavnica čezmejnih odnosov in zato v soju evropskih žarometov. Ta kandidatura pa je nekaj edinstvenega, izjemnega na evropski ravni, eden redkih primerov “resnega in pristnega sodelovanja”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

DD

Predstavitev prijavne knjige GO! 2025

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme