Goriška

Krstni nastop fantov MeMlPZ Emil Komel

Krstni nastop fantov MeMlPZ Emil Komel

Četrti Mednarodni pomladni festival petja na Vipavskem

V Vipavski dolini je 12. in 13. maja potekal Mednarodni pomladni festival petja, ki ga že četrto leto zapored organizira Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina. Letošnji festival je bil posvečen moškemu zborovskemu petju v različnih sestavih in oblikah: od fantovske do moške zasedbe, od kvinteta do vokalnih skupin in zborov.
Odprtje festivala je bilo prvi dan v Vipavskem Križu s strokovnim posvetom na temo Moško petje včeraj, danes, jutri. Pri okrogli mizi, ki jo je moderirala programistka in režiserka na Radiu Trst A, pevka in zborovodkinja Tamara Stanese, so sodelovali zborovodje sestavov, ki so nastopili na festivalu, in sicer: Andrej Makor, Mira Fabjan, Iztok Kocen in David Bandelj ter dirigent Stojan Kuret. Posvet je načel kar lepo število tem in težav. Rdeča nit bo lahko v naslednjih izvedbah še poglobljena in nadgrajena, saj je posvet ponudil tako razpravljalcem kot udeležencem marsikatero izhodišče za razmislek oz. za prihodnje delo.
Prvi koncert je bil na sporedu 12. maja zvečer v grajski kleti v Vipavskem Križu, kjer se je predstavilo šest skupin. Večer so odprli gostitelji, MoPZ Srečko Kosovel Ajdovščina pod vodstvom Andreja Makorja, sledil je nastop kvinteta Vintgar iz Blejske Dobrave, ki deluje projektno. S svojim mladimi glasovi je navzoče navdušila Fantovska skupina Devin-Nabrežina, ki jo od ustanovitve vodi Mirko Ferlan, nato pa je oktet Žetev iz Zgornje Savinjske doline zelo ubrano zapel nekaj skladb iz “železnega” repertoarja za moške zbore. S svojo mladostno svežino in zagnanostjo so pevci Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec z zborovodjo Iztokom Kocenom počastili tako Vipavsko dolino s Simonitijevo Na Vipavskem kot tudi skladatelja Vinka Vodopivca, po katerem je zbor poimenovan. Kot zadnja je nastopila Skupina Claudio Monteverdi iz Rude pod vodstvom Mire Fabjan z izbranimi skladbami na temo Ljubezenska pisma v glasbi.
V nedeljo, 13. maja, je v cerkvi Marije tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi potekal drugi večer Festivala s sakralno glasbo. Uvodoma je zapel MoPZ Srečko Kosovel pod vodstvom Andreja Makorja, ki je izredno ubrano in prefinjeno izvedel skladbo Beati mortui Felixa Mendelssohna Bartholdya. Sledil je krstni nastop fantov Mešanega mladinskega zbora Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja, ki so s svojimi pretanjenimi glasovi nadvse očarali občinstvo. Tudi na nedeljskem koncertu je nastopila Skupina Claudio Monteverdi iz Rude pod vodstvom Mire Fabjan. Kot zadnji pa je pred občinstvo stopil Slovenski oktet, ki velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Iz širokega in raznolikega repertoarja okteta je umetniški vodja Jože Vidic za priložnost izbral tudi dela skladatelja in zborovodje Andreja Makorja.
Četrti Mednarodni pomladni festival petja v organizaciji zbora Srečko Kosovel je letos privabil številno in raznoliko občinstvo tako iz Vipavske doline kot tudi iz bolj oddaljenih krajev ter številne pevce in priznane dirigente.

24.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!