Kristjani in družba

“Krščansko življenje je zahtevno, toda lepo!”

“Krščansko življenje je zahtevno, toda lepo!”

Pastoralna enota Gorica-Brda / Srečanje z nadškofom Redaellijem

V “neformalni” pastoralni enoti Gorica-Brda, ki združuje Slovensko pastoralno središče v Gorici, župnijo Pevma s podružnico Štmaver, župnijo Števerjan s podružnico Jazbine in skupnost pri Subidi, se nekaj premika. V ponedeljek, 10. decembra, so se župnik Marjan Markežič in člani pastoralnih svetov omenjenih župnij v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici srečali z nadškofom Carlom Redaellijem. Šlo je za srečanje v pričakovanju na pastirski obisk, do katerega bo prišlo spomladi 2019.
Po branju evangeljskega odlomka se je g. Markežič v molitvi vprašal, ali lahko čakamo čudeže, ko vidimo, da smo brez moči, obupani, ko se ljudje oddaljujejo, ko se mladi ne odzivajo itd. Skupno z Bogom moramo iskati rešitve in zaupati, da bo On gotovo poskrbel; “morda ne tako, kot mi želimo, ampak tako, kot je koristno za našo skupnost”.
Nadškofu je bilo izročeno izčrpno poročilo o pastoralni enoti, premišljeno sestavljeno v luči zadnjega pastirskega pisma; pred msgr. Redaellijem in navzočimi je glavne smernice povzela Martina Valentinčič. Med drugim je poudarila, da je ena skupnih točk vseh skupnosti župnik. Urniki liturgij so usklajeni, vsaka skupnost je navezana na svoje tradicije, v pastoralni enoti se vsi dobro poznamo, v zadnjih časih je opaziti večje prehajanje vernikov iz župnije v župnijo. Priprave na prejem zakramentov tečejo, “šibka točka” pa je – tudi pri nas – občuten upad prisotnosti mladih. “Nismo še našli primerne oblike, da bi jih zadržali tudi po birmi”.
Nadškof se je dotaknil več tem. Pohvalil je odnose med skupnostmi, spodbudil sodelovanje, pozval, da bi se odpirali navzven tistim, ki se približujejo. “Prvo poslanstvo krščanske skupnosti je navzven, ne navznoter”. Evangelij je pomembno živeti tudi izven župnije: v šoli, službi, družbenih odnosih, združenjih, v baru in pri brivcu… “V teh okoljih ne skrivajte dejstva, da ste kristjani”! To je bistveno. Zaradi tega ne boste doživeli aplavzov, toda v trenutku, ko bo kdo imel kaj pomembnega – lepega ali grdega – v življenju, se bo obrnil na vas. “Tudi to je poslanstvo“.
Na področju kateheze je bilo po koncilu storjenih nešteto poskusov, a velikih sadov ni videti. “Kateheza deluje, če Jezus v družini ni tujec”. Zato je pomembno spremljati družine, ki same tega ne zmorejo, da bi bil Jezus v njih navzoč.
In še: skupnosti naj bodo dejavne! Vajeni smo razmišljati: laiki naj nastopijo takrat, ko duhovnik ne zmore; poskusimo stavek obrniti na glavo: duhovnik naj dela to, česar laiki ne zmorejo. “Duhovnik je odgovoren za občestvo, ni pa tisti, ki mora delati vse… Je bolj režiser kot igralec”. Zato tudi: “Molite za duhovne poklice”! Mladi naj vedo, da je lepo biti duhovnik, redovnik, misijonar. “Krščansko življenje je zahtevno, toda lepo”!
Nadškof je spodbudil nastanek bibličnih skupin, zlasti takih, v katerih naj se največ 10-12 oseb sreča enkrat tedensko in prisluhne eni od teh, ki naj pove nekaj misli o nedeljskem evangeliju. Vprašajmo se, kaj nam sporoča neki odlomek, in to na preprost način delimo bratom! “Bog nam namreč prek branja Besede postopoma daruje svoja čustva, svoj način čutenja in delovanja. S časom se navzamemo Jezusovega sloga”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
DD

20.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!