Krizi ni videti konca

Ko je že vse kazalo, da bo po 84 dneh po parlamentarnih volitvah Italija le dobila vlado, ki naj bi jo sestavljali Liga in Gibanje petih zvezd, mandatar naj bi bil prof. Giuseppe Conte, je predsednik države Sergio Mattarella zavrnil to možnost, Conte pa mu je zato vrnil mandat za sestavo nove vlade.
Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v svojem resnem, jedrnatem nagovoru v nedeljo zvečer vsem Italijanom povedal, da ni mogel sprejeti imenovanja ekonomista Paola Savone za gospodarskega ministra, ker mora sam po ustavi skrbeti za blaginjo vseh Italijanov, za njihove prihranke in je tudi dejal, da bi vsak izstop iz evrskega območja pomenil za Italijo pravo katastrofo.
Prof. Paolo Savona, ki ima 81 let, je sicer mednarodno uveljavljen gospodarstvenik, a je zadnja leta postal izjemno kritičen do Evropske unije, še posebej do vloge Nemčije v njej, kot tudi do same evropske valute. Salvinijeva Liga, ki je Savono predlagala za ministra, ni hotela menjati kandidata, Ligo je podprl tudi vodja Gibanja petih zvezd Di Maio, predsednik Mattarella se je še ob šestih zvečer v nedeljo sestal z voditeljema, da bi ju prepričal, a vse zaman.
Po Mattarellovi izjavi, da bo sam predlagal Carla Cottarellija za mandatarja tehnične vlade, ki naj vodi Italijo do jesenskih ponovnih parlamentarnih volitev, so seveda sledila obtoževanja, Di Maio je že v nedeljo zvečer zahteval uvedbo postopka za odstavitev predsednika republike Sergia Mattarelle (gre za t. i. “impeachment”), podobni glasovi se pojavljajo tudi od drugod. Salvini je neposredno po televiziji govoril o tem, da je predsednik države ukradel pravico do demokratično izvoljene vlade, govorilo se je tudi o “močnih silah”, ki da dejansko v Italiji vladajo.
Medtem ko to pišemo, še ni jasno, kako bo. Salvini sam govori o tem, da bi z Gibanjem petih zvezd tudi na prihodnjih volitvah sodelovali, Berlusconi pa seveda ponuja svoje videnje politike in samega sebe nekje na vodilnem položaju. Jasno je, da bomo šli jeseni na nove volitve, če Cottarelli ne prejme zaupnice s svojo tehnično vlado; kako in s kom bo kdo sodeloval, bomo videli sproti, politika naj bi bila umetnost možnega, v Italiji to še posebej velja.
Človek se ne more znebiti vtisa, da smo volivci že dolgo ujetniki vseh strank, le-te pa ujetnice borze, finančnih lobijev, tržnih (ne) zakonitosti, jasno pa je, da se je politična slika v Italiji popolnoma spremenila.
Če zapišemo, da smo teh političnih spletk siti, takoj obveljamo za populiste, a bomo vseeno to zapisali.
Za slovensko narodno skupnost v Italiji je dodaten udarec tudi to, da bo iz senata pred prihodnjimi volitvami morala oditi tudi edina Slovenka v italijanskem parlamentu prof. Tatjana Rojc in vprašanje je, ali bomo ponovno imeli srečo, da bomo na prihodnjih volitvah, ki bodo itak popolnoma nova zgodba, ponovno izvolili slovensko kandidatko.

V nedeljo zvečer, 27. maja, smo bili v Italiji priča dramatičnemu preobratu, ki je vso Italijo in seveda zato tudi nas potisnil v še globljo politično krizo.

Preberi tudi

Zgodovinski spomin

Uvodnik

Zgodovinski spomin

12.02.2020
Drugačna meja, a vedno meja

Uvodnik

Korak nazaj in pogled naprej

Aktualno

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme