Kriški koledar o Mariu Magajni

Piše: Mch

Ob novem letu številna naša društva izdajajo koledarje. Tako je tudi v Križu, kjer je SKD Vesna pobudnica s črno-belimi fotografijami opremljenega koledarja, ki je posvečen znanemu fotografu Mariu Magajni (1916-2007).

Fotoreporter Primorskega dnevnika je bil doma iz Križa. Kljub temu da je vse življenje prebival v Trstu, je bil na domačo vas zelo navezan. Fotografiji se je začel posvečati po drugi svetovni vojni. V zamejstvu je dejansko Magajna fotografiral vse dogodke. 

Koledarski listi prikazujejo prizore iz nekdanjega življenja v Križu. Januar je posvečen znanemu slikarju Albertu Sirku, ki je upodabljal morje. Sledijo fotografije o ribičih in pristanu pod vasjo, saj se je veliko Križanov nekoč preživljajo z ribolovom. Značilni lov na tune in druge zanimivosti lahko spoznamo z obiskom Ribiškega muzeja tržaškega primorja, ki ima sedež v vasi. Zanimiva je v koledarju objavljena slika ženice, ki toči vodo pri javni pipi, ko voda po ceveh še ni prihajala v domove. Več koledarskih listov je namenjenih odprtju spomenika padlim v vasi (leta 1975), v kateri je bilo veliko partizanov in mnogo žrtev. Po vojni so vaščani sodelovali pri skupni gradnji prireditvenih prostorov. Takrat in pozneje se je večji del Križanov še ukvarjal z vinogradništvom na obdelanih terasah v obalnem pasu. Koledar objavlja lepe fotografije o trgatvi, ko so domačini grozdje v vas še nosili oz. peljali z vozovi na volovsko vprego.

Skrbnik Magajnovega obsežnega fotografskega arhiva je Zgodovinski odsek NŠK, ki je pomagal kriškim kulturnim delavcem pri izidu koledarja. SKD Vesna so kriški kulturni delavci ustanovili pred sto leti. Letos bodo častitljivo obletnico v vasi primerno obeležili.

Preberi tudi

Kultura in jaz

Tržaška

Kultura in jaz

16.03.2023
Marij Čuk tokrat o fojbah

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme