Krepitev zelene infrastrukture in obnova ledenice

Projekt ENGREEN

Občina Dolina v okviru evropskega Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020 sodeluje pri projektu z naslovom Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI (akronim ENGREEN).

Vodilni partner projekta je Javni zavod Park Škocjanske jame v Sloveniji. Pri projektu sodelujeta še Univerza na Primorskem iz Kopra (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in GAL Venezia Orientale iz Portogruara.

Projekt je na čezmejnem območju aktiven od 1. aprila 2020 in izvaja vrsto dejavnosti za krepitev, obnovo, ohranjanje in upravljanje zelene infrastrukture ter za ozaveščanje o njihovem pomenu.

Projekt predvideva med drugim obnovo treh kalov in najmanj 250 m suhih zidov na območju Parka Škocjanske jame ter obnovo ledenice z bližnjim kalom v Dragi na območju Naravnega rezervata Doline Glinščice.

Gre za eno izmed številnih ledenic, katerih ostanki so prisotni na območju v bližini zaselka Draga. Ledenice so pomemben del zgodovinske in kulturne dediščine tega območja, ki jo je treba sproti ohranjati in vrednotiti.

Ledenice so nastale v 19. stoletju kot posledica gospodarskega in demografskega razvoja mesta Trst. V mestno pristanišče so prihajale velike količine hrane, ki jo je bilo treba shraniti na primeren način. Rešitev je bila uporaba ledu. S proizvodnjo, hranjenjem in prodajo ledu so se na Krasu ukvarjali do prvega povojnega obdobja. V ta namen so uporabljali ledenice (jazere v tržaškem narečju): globoke zidane jaške, izkopane v bližini kalov, na posebej hladnih območjih, ki so bila primerna za tovrstno dejavnost. Led, ki so ga pozimi odstranili iz kalov in naložili v bližnje ledenice, so nato v toplejšem obdobju pripeljali v Trst in prodali.

Dela za obnovo ledenice, ki so se začela 23. marca 2021, so namenjena ohranjanju in izboljšanju te zanimive strukture, ki je bila dalj časa zapuščena.

Ledenica, ki bo obnovljena, se nahaja ob zelo priljubljeni peš poti z oznako Vertikala SPDT (Slovenskega planinskega društva Trst), na odseku, ki povezuje cesto Bazovica-Draga in Pesek. Do nje vodi z obeh strani kratek in prijeten sprehod. Ledenica je dokaj dobro ohranjena, vendar je dno pokrito z raznim odpadnim materialom. Sestavlja jo krožni jašek s premerom 6,5 m in globino 5 m. Suhi zidovi, s katerimi je obdana, so narejeni iz nepravilnih apnenčastih segmentov in so v bistvu v dobrem stanju, razen posameznih poškodovanih delov.

Projekt obnove je izdelal tržaški arhitekt Fulvio Bigollo, za izvajalca so na občini na podlagi javnega razpisa izbrali tržaško gradbeno podjetje Benussi & Tomasetti. Odločilno pri izbiri je bila ponudba izvajalca, ki se je zavezal, da bo pri obnovi imenoval kot nadzornika delavcev Borisa Čoka, ki je največji strokovnjak pri obnovi kraške gradnje na suho na našem območju. Gospod Čok že desetletja sodeluje v različnih projektih za obnovo in ovrednotenje struktur, prisotnih na tržaškem in slovenskem Krasu, ki prispevajo k edinstvenosti našega ozemlja. Poleg tega, da osebno izvaja obnove, je raziskovalec, pisatelj, razširjevalec znanja, turistični vodnik in tudi odličen inštruktor visoko usposobljenega osebja za sanacijo kamnitih struktur s “suho” tehniko. Ravno sodelovanje Borisa Čoka naj bi bilo največje zagotovilo za končni rezultat. Dela naj bi končali do začetka avgusta. Več informacij dobite na spletni strani www.ita-slo.eu/engreen

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme