Kraška ohcet je spet zaživela

Piše: APE Fotografije: damj@n

Repentabor

V sredo, 24. avgusta, se je uradno začelo praznovanje 27. izvedbe Kraške ohceti. Po devetletnem premoru je v Repnu ponovno zaživel edinsvetni kraški praznik.

Na otvoritvenem večeru v Kraški hiši sta vse prisotne v imenu organizatorjev Zadruge Naš kras, Kulturnega društva Kraški dom in Občine Repentabor pozdravila predsednik Zadruge Edi Kraus in županja Tanja Kosmina. Zahvalila sta se ženinu Ivanu Kerpanu in nevesti Dani Puric, ki sta zaradi pandemije kar dve leti čakala na slovesno poroko. Pred leti se je skupina navdušencev sestala, da bi ponovno obudila ljudsko tradicijo, tako kot pred sto leti, je povedal Edi Kraus. 

Kraška tradicija je ponovno zaživela, da bi obogatila enega izmed najpomembnejših življenjskih trenutkov, poroko, je še dodal. Županja Tanja Kosmina se je zahvalila vsem organizacijam in ustanovam, ki so sodelovale in pripomogle k uresničitvi Kraške ohceti. Le-ta ima globlji pomen za našo skupnost, saj je praznik, ki združuje ter ovrednoti naše tradicije in korenine ter ohranja našo kulturno dediščino, je še dejala. Ob priložnosti so na sredinem večeru tudi odprli razstavo Obrtništvo skozi čas umetnice Nike Furlani, ki jo je pripravilo Slovensko deželno gospodarsko združenje. Fotografije goriške umetnice prikazujejo značilne obrtne dejavnosti naše okolice, ki z nenehnim delom in razvojem kljubujejo času. Pred začetkom praznovanj pa so v petek, 19. avgusta, v Kraški hiši v Repnu predstavili najnovejše delo avtorice Marte Košuta z naslovom Po sledeh kraške noše. Dragocena knjiga z bogatim slikovnim in fotografskim gradivom, ki je izšla pri založbi Mladika, dopolnjuje avtoričina dosedanja dela in raziskave na področju noše in oblačilne kulture.

Praznovanja so se nadaljevala na četrtek, ko so se fantje in dekleta veselili na fantovski in dekliški, nakar pa se v poznih večernih urah srečali na repenskem trgu, kjer sta Dana in Ivan tudi zaplesala. Na petek je množico gledalcev privabila podoknica. Ženin Ivan je priplezal po leseni lestvi do svoje ljubljene Dane, kljub “nejevoljni” bodoči tašči. Sobotnega praznovanja 27. Kraške ohceti se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Pričakali so ga številni ugledni gostje, med katerimi so bili repentabrska županja Tanja Kosmina, predsednik Zadruge Naš Kras Edi Kraus, predsednica Kraškega doma Vesna Guštin, predsednika krovnih organizaciji SKGZ in SSO Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, generalni konzul Peter Golob, senatorka Tatjana Rojc, župani sosednjih občin Igor Gabrovec, Monica Hrovatin, Sandy Klun in Roberto Dipiazza, deželni svetnik Marko Pisani, repentabrski župnik g. Anton Bedenčič ter seveda ženin in nevesta Ivan Kerpan in Dana Puric. Predsedniku Pahorju so predstavili Kraško hišo in seveda stoletni praznik. V spremstvu domačinov si je ogledal notranje prostore Kraške hiše, kraški par pa ga je nato sprejel v mali galeriji, kjer so skupaj z ostalimi gosti v sproščenem duhu nazdravili poroki. Predsednik Pahor je izjavil, da se je prvič udeležil Kraške ohceti in da gre za unikatno etnografsko prireditev z dolgo tradicijo, ki jo je treba negovati. Želi si, da bi bili slovenski običaji tukaj splošno sprejeti in da bi njihov pomen razumeli obe skupnosti, tudi italijansko govoreča. Skrbno je treba negovati jezik in običaje, da prihodnje generacije ne bodo pozabile, kdo smo, je poudaril predsednik Pahor. Ženinu in nevesti je na repentabrskem trgu poklonil dar, in sicer Kogojevo srce (oz. priročen pladenj), na katerega bosta položila vse, kar bo lepega in dobrega, je še povedal.

Kraška ohcet je dosegla višek v nedeljo, ko sta si Dana Puric in Ivan Kerpan v cerkvici na Tabru obljubila večno ljubezen v prisotnosti 1060 noš.

Preberi tudi

Dobrodelni večer

Tržaška

Dobrodelni večer

27.01.2023
Od tedna kulture do pusta

Tržaška

V škofa bo posvečen meseca marca

Kristjani in družba

Odprimo vrata Bogu!

Tržaška

Odprimo vrata Bogu!

08.04.2023

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme