Tržaška

Kraška hiša ima novo razsvetljavo

Kraška hiša ima novo razsvetljavo

Piše Marko Manin / Lep dogodek v Repnu

Pred pol stoletja je bila današnja kraška hiša še ruševina, danes pa je po zaslugi domačinov dobila novo preobleko z novo razsvetljavo. Vsem prisotnim, ki so se v petek, 6. aprila, zbrali med zidovi dvorišča kraške hiše – borjača, se je biser kraške arhitekture pokazal v očarljivi in privlačni preobleki. Dogodek je bil namenjen trem pomembnim jubilejem. Letos v Repnu obeležujejo 50-letnico ustanovitve Zadruge Naš Kras, ureditve Kraške hiše in prve Kraške ohceti. Na slovesnosti so obeležili dokončana obnovitvena dela ter postavitev spominske plošče tridesetim ustanoviteljem Zadruge Naš Kras, ki so pred petdesetimi leti prispevali denarna sredstva za odkup kraške domačije. Edi Kraus, predsednik omenjene zadruge, je poudaril, da so to bile osebe različnih poklicev, prepričanj in političnih stališč, ki so se v tem primeru združile in investirale sredstva v korist celotni skupnosti. Povedal je, da so s skupnimi močmi izpolnili vse zastavljenje cilje, predvsem pa, da je muzej Kraške hiše postal znamenje prisotnosti Slovencev na tem ozemlju.
Večer je uvedel repentaborski župan Marko Pisani, ki je najavil, da je ta dogodek le začetek niza prireditev ob letošnjem trojnem jubileju.
Celoten prispevek za novo osvetljavo in obnovitvena dela je s štiridesetimi tisoči evri prispevala Dežela Furlanija Julijska krajina. Med slovesnostjo sta župan Pisani skupaj z guvernerko Deboro Serracchiani odkrila spominsko ploščo ustanoviteljem Zadruge Naš Kras. Spomenik krasijo verzi Miroslava Košute v italijanskem prevodu Raula Kodriča ter imena tridesetih ustanovnih članov. Med prisotnimi gosti sta bila tudi nova senatorka Tatjana Rojc in deželni odbornik za kulturo Torrenti. Za Rojčevo je bil to prvi nastop v naših krajih v vlogi senatorke. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

13.04.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!