Krasen glasbeni večer s skladbami za trobila in orgle

Prav ko se je dež ulival kot iz škafa, se je v cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji, na Kostanjevici nad Novo Gorico, začel nenavaden koncert z naslovom SiBRASS poletni koncert tria Friederich, Takezawa & Kosem. Priredila sta ga Frančiškov samostan Kostanjevica v Novi Gorici in Društvo za trobilno komorno glasbo SiBRASS. Omogočilo pa ga je podjetje Inotherm d. o. o.
Po maši na “porcijunkulo” (včasih so v Gorici na ta dan verniki obiskovali cerkev “pri kapucinih” in molili za odpustek; ime izvira iz lat. portiuncola, to je majhna cerkvica, v kateri je najraje molil sv. Frančišek Asiški, zdaj je “vgrajena” v baziliko Santa Maria degli Angeli v Assisiju) so imenitni glasbeniki Reinhold Friedrich (trobenta), Eriko Takezawa (orgle) in Franc Kosem (trobenta) v nekaj manj kot poldrugo uro trajajočem koncertu nudili zbranemu občinstvu raznih generacij čudovite bisere glasbenih mojstrov različnih obdobij in ga z njimi pospremeniil v raznolike zakladnice resne glasbe. Neštete zvočne nianse orgel, “kraljice glasbil”, so se prepletale z zvoki trobent in ustvarjale enkratno zvočno harmonijo. Uvodoma se je tako virtuozno oglasila Toccata za orgle in trobento v D-duru Giovannija Battiste Martinija (1706-1784), frančiškana, zelo cenjenega skladatelja, ki je bil eden izmed Mozartovih učiteljev. Tudi Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) je bil s svojo “sanjavo” Fantazijo za orgle v d-molu KV 397 protagonist večera, na katerem je Eriko Takezawa mogočno izvedla tudi Preludij in fugo za orgle v b-molu, BWV 867, št. 22 Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750), ob čigar skladbah smo včasih vneti poslušalci v goriški stolnici in cerkvi sv. Ignacija uživali ob izvrstnih interpretacijah nepozabnega organista Huberta Berganta. Na kostanjeviškem večeru je organistka Takezawa solistično izvedla še Sonato št. 3. za orgle v A-duru, op. 65 Felixa Mendelssohna – Bartholdyja (1809-1847). Skupaj s trobento pa so se orgle oglašale v skladbah Giuseppeja Torellija (1658-1709) v Koncertu za trobento in orgle v D-duru ter v Koncertih v f- molu in D-duru TWV D: 51 Georga Philippa Telemanna (1681-1767), pa še v Sonati v G- duru Jeana Baptista Loeilleta (1680-1730). Nevsakdanji je bil koncert za dve trobenti in orgle v C-duru, RV 537 Antonia Vivaldija (1678-1767).
V prezbiteriju je neslutene zvoke iz svoje trobente izvabljal Franc Kosem, ko je izvajal svojevrstne Poti za trobento, skladbo, ki jo je napisal Toru Takemitsu (1930-1996), eden izmed največjih sodobnih japonskih skladateljev.
Pozorno občinstvo je ob koncu namenilo mojstrskim glasbenim izvajalcem hvaležno ploskanje in pri tem iztržilo še dodatek.
Imeniten koncert so na Kostanjevici podarili na mednarodnem glasbenem prizorišču poznani glasbeniki, trobentača Reinhold Friedrich, Franc Kosem in pianistka ter organistka Eriko Takezawa.
Reinhold Friedrich je l. 1986 prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju ARD in od tedaj je prisoten na mednarodnih odrih. S svojo trobento izvaja širok glasbeni spekter, od stare glasbe do sodobnih solističnih del. Pri izvedbi skladb se večkrat poslužuje tudi historičnih instrumentov. Med drugim je prvi trobentač in umetniški vodja Trobilnega ansambla Festivalskega orkestra Luzern že od ustanovitve le-tega pod umetniškim vodstvom slavnega italijanskega dirigenta Claudia Abbada. Od l. 1989 je predavatelj na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju na Nemškem, poučuje tudi na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, na Elizabetini univerzi za glasbo v Hirošimi in na Visoki šoli za glasbo kraljice Reine Sophie v Madridu. Vsako sezono je zelo zaželjen gost številnih koncertnih odrov, tudi na Slovenskem, kjer je imel številne mojstrske tečaje za trobento. V Sloveniji je med drugim s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije izvajal Brandenburški koncert št. 2 J. S. Bacha. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Iva Koršič: Kostanjevica nad Novo Gorico / Koncert

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme