Kras in Sesljan sta dosegla obstanek, Primorec je izpadel

Piše: HC

Prvenstvo deželne elitne nogometne lige se je že končalo

Z nedeljskim slavjem nogometašev Sistiane/Sesljana v kraju Pavia di Udine na igrišču Ancone/Lumignacca, kjer so dosegli obstanek po play-outu, je padel zastor nad najvišjim deželnim nogometnim tekmovanjem – elitno ligo. Vsaj za slovenske barve, saj sta Torviscosa in Pro Gorizia še v boju za napredovanje med četrtoligaše. Trebenski Primorec je izpadel neposredno preko zadnjega mesta, enajsterica iz Vižovelj se je rešila na dodatnih tekmah, repenski Kras pa je zasedel sedmo mesto in obstanek iztržil brez dodatnih skrbi.

Konec dober za Kras in Sistiano/Sesljan, v resnici pa so oboji – tako kot na navezi Prosek-Trebče – od letošnjega prvenstva vseeno pričakovali kaj več. Primorec je z mlado ekipo zbral vsega eno zmago in skupno pet točk, na nazadovanje je bil obsojen že krepko pred koncem rednega dela. Med sezono so tudi zamenjali trenerja, Esposito je nadomestil De Sia, ki je odstopil, a ostal blizu ekipi. V celoti negativen razplet so v klubu vzeli brez tragedij in večji del postave že potrdili za prihodnjo promocijsko ligo, v kateri bi morala najti svojo pravo razsežnost.

V Repnu so sestavili na papirju kakovostno moštvo, kvaliteto so med drugim vnesli tudi preverjeni nogometaši iz Slovenije. Nastopi Kneževičevih mož pa so bili preveč nihajoči, da bi se lahko borili za sam vrh. Če izvzamemo vodilno dvojico, je bila skupina B nadvse izenačena, Kras bi morda lahko bil tretji, kaj več pa ni bilo realno. Še dobro v bistvu, da se ni vpletel v loterijo play-outa, v katerem bi bil pritisk v boju pred izpadom na vrhuncu, temu pa so se pravočasno izognili.

Zadnji so svojo sezono v nedeljo torej sklenili nogometaši Sistiane/Sesljana, ki so ta teden poleg obstanka praznovali tudi 50-letnico dvojezičnega kluba predsednika Andree Disnana. Proslave na igrišču v Vižovljah se je udeležil tudi sam prvi mož deželne zveze FIGC Ermes Canciani. Ekipa se je dejansko z izjemo začetnega dela vso sezono otepala spodnjega dela razvrstitve. Trenerja Musolina so odslovili tik pred končnico za obstanek, ko je moštvo prevzel in kot kaže za odločilni srečanji kot je treba motiviral Denis Godeas, nekdanji ostrostrelec tudi v A ligi. Ključna je bila prva tekma play-outa proti Anconi/Lumignaccu v Vižovljah, ko so gostitelji pokazali svoje pravo lice in zmagali s 3 proti 0. V povratnem dvoboju pa so izgubili z minimalnim 1 proti 0 in v bistvu umirjeno ubranili izdatno prednost ter po trikratnem sodnikovem žvižgu zasluženo proslavljali, odleglo jim je namreč po težavni sezoni. Skupni imenovalec za Sistiano/Sesljan in Kras Repen je vzpodbudno dejstvo, da je v postavi več mladih, ki so zrasli v mladinskem pogonu naših dveh zdaj vodilnih nogometnih društev.

Ostala amaterska prvenstva še potekajo, tik pred vrnitvijo v elitno ligo je štandreška Juventina, ki letos med drugim obhaja 75-letnico dejavnosti kluba. Ob zmagi proti tržiškemu UFM in ugodnem razpletu tudi na ostalih igriščih bi napredovanje lahko celo že proslavljali to nedeljo, tri kroge pred koncem prvenstva.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme