Goriška

“Kot sončnica se obračamo proti soncu, polni optimizma in veselja”

“Kot sončnica se obračamo proti soncu, polni optimizma in veselja”

Piše Katja Ferletič: Srečanja pod lipami / 20-letnica Skupnosti družin Sončnica

V prijetnem poznopomladanskem večeru, v četrtek, 13. junija, se je letos prvič na dvorišču goriškega Kulturnega centra Lojze Bratuž, pod dišeče cvetočimi lipami, zbralo veliko število prijateljev Skupnosti družin Sončnica, da bi skupaj obeležili 20-letnico delovanja društva. Večer, na katerem so se o prehojeni poti in vlogi družine v današnji družbi pogovarjali Mirjam Bratina, Katerina Ferletič, David Bandelj in g. Marko Rijavec, je povezovala časnikarka Erika Jazbar.
Po uvodnem pozdravu Franke Žgavec je o nastanku društva spregovorila odbornica Mirjam Bratina, prva predsednica SD Sončnica, ki je to vlogo imela kar v treh mandatih.
Edino društvo, ki se v naši sredini ukvarja primarno z družino kot najpomembnejšo celico družbe, njenimi potrebami, duševnim in psihološkim razvojem, so uradno ustanovili 13. junija 1999, dejansko pa je začelo delovati v korist družin in vrednot, ki so temelj družinskega življenja, že leta 1994. Zgodba se je začela z zakonsko skupino, v kateri so največ pozornosti namenjali duhovnosti in rasti zakonskega odnosa, kasneje pa so se vedno pogosteje zbirale tudi mlade družine in ob mednarodnem dnevu družine, ki je bil razglašen istega leta, so v mesecu oktobru, v Štandrežu, prvič organizirali dvodnevno srečanje z vzgojnimi predavanji in igrami za otroke. Kasneje so mlade družine nadaljevale delo ob različnih priložnostih, s časom so organizirale vedno več srečanj in različnih dogodkov, tako da se je kmalu pokazala potreba po institucionalizaciji in ustanovitvi društva. Bratina je povedala, da so izbrali ime sončnica, ker bi se vsi člani društva, tako kot roža, radi “obračali proti soncu, polni optimizma in veselja, tako v zakonu kot v družini”. V dvajsetih letih so skupaj ustvarili marsikaj, druženje so čutili kot poslanstvo že od vsega začetka, dejavnosti pa so s časom razdelili v več sklopov: osredotočili so se na predavanja o vzgojnih, verskih, socialnih in kulturnih vprašanjih, namenjena zakonskim parom, in srečanja o tematiki zdrave prehrane – vedno so se trudili, da bi v svojo sredino povabili najbolj kakovostne predavatelje in tako privabili tudi veliko publike iz matičnega prostora. Organizirali so različne izlete, predvsem po Sloveniji, ki so ostali v nepozabnem spominu, poletna središča in druga srečanja, na katerih je bil poudarek vedno na vrednotah slovenstva, demokracije in pluralizma, ki so bistvenega pomena za društvo in so zapisane v njegovem statutu. Za društvo je bilo značilno tudi, da je dvakrat na leto organiziralo duhovno obnovo za zakonske pare, v postnem in adventnem času. Mirjam Bratina je še dodala: “Cilj našega društva je vedno bil ovrednotiti družino, kajti, če družina razpade, razpade tudi družba”. Ko je društvo nastalo, so bili odzivi ljudi zelo različni: nekateri so bili prepričani, da zamejska skupnost novega društva ne potrebuje, s časom pa je negativen odnos izzvenel. Pri Sončnici je prevladal optimizem in seveda veliko prostovoljnega dela, tako so začeli razmišljati tudi o vzgojnih potrebah na našem ozemlju in leta 2004 ustanovili Mladinski dom, ki nudi otrokom pošolski pouk, poletne dejavnosti in druge aktivnosti.
Predsednica SD Sončnica Katerina Ferletič je navzočim orisala sedanje delovanje društva, s posebnim poudarkom na uspehih dramske skupine O’Klapa, ki deluje pod njegovim okriljem. Skupina je začela delovati jeseni 2010 s priložnostno igrico za vsakoletno miklavževanje. Odigrala je že številne gledališke igre in za svoje nastope prejela pomembna odlikovanja, vse pa se je začelo v birmanski skupini pri sv. Ivanu, kjer ima društvo še danes sedež, v izjemno aktivni skupini najstnikov, ki je izrazila željo, da bi se preizkusila v gledališki igri. Dragoceno pomoč jim je kot mentor in režiser ponudil Franko Žerjal, na organizacijskem in tehničnem področju pa jih je spremljal g. Marijan Markežič. Nekatere igrice na miklavževanjih so požele izjemne uspehe, tako da so jih velikokrat ponovili. Med temi je Ferletičeva omenila Božič očka Martina, Trije dobri možje in ljubezen, za katero so prejeli srebrno plaketo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, lutkovno predstavo Štirje fantje muzikantje, ki je na Festivalu amaterskih dramskih skupin v Mavhinjah osvojila prvo mesto v mladinski kategoriji, priznanje za najboljšo igralko pa je tedaj prejela Sanja Vogrič, ki je kasneje prevzela vajeti dramske skupine in uspešno režirala glasbeno predstavo, “družinski mijavzikal” Obuti maček. Zdaj pripravljajo novo izvirno predstavo Lak za sanje, pri kateri naj bi sodelovalo približno 30 ljubiteljev gledališča in glasbenikov. Dramska skupina ima danes že svoj podmladek – skupino O’Klapica, pri kateri sodelujejo osnovnošolski in srednješolski otroci. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

20.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!