Kosovel, Kocbek, Bartol... in druge novosti februarskega programa SSG

Fotografije: Foto SLG Celje Večni otrok

Mesec februar bo prinesel v Slovensko stalno gledališče zanimive gostujoče predstave in nekaj novosti. V četrtek, 2. februarja bo večerni abonmajski program predstavil uprizoritev po motivih monografije Andreja Inkreta o življenju pesnika in soutemeljitelja gibanja Osvobodilne fronte Andreja Kocbeka. Predstavo teatra Anton Podbevšek in SNG Nova Gorica z naslovom In stoletje bo zardelo je režiral Matjaž Berger.

10. februarja bo na sporedu zanimiva monodrama SLG Celje Večni otrok Nave Semel, ki je prejela nagrado za najboljšo mednarodno predstavo na festivalu monodrame United Solo v New Yorku. Gre za prvo slovensko uprizoritev drame izraelske pisateljice, ki obravnava delikatno temo mentalno prizadetih otrok v odnosu do krutega zunanjega sveta in njegovega sprejemanja drugačnosti. Igra je doživela premiero leta 1987 in je bila zaradi velikega uspeha na sporedu enajst let v istem gledališču, medtem ko so jo prevedli in uprizorili po celi Evropi in v ZDA. Predstava bo nadomestila napovedano monodramo Človeški glas, ki jo je moralo SNG Nova Gorica umakniti iz svojega repertoarja sredi sezone zaradi produkcijskih razlogov.

V nedeljo, 19. februarja bo sledila glasbena matineja s kvartetom violončelov, ki ga sestavljajo glasbeniki iz vrst simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

26. februarja bo popoldanski abonmajski program ponudil vpogled v slovensko zgodovino in literaturo, tokrat v znamenju dediščine Srečka Kosovela. Prešernovo gledališče Kranj bo gostovalo s predstavo režiserja Žige Divjaka Kons: Novi dobi, ki obravnava Kosovelovo vero v prihodnost in prepričanje, da se bo iz pepela vojne rodila nova Evropa.

V tem mesecu bo v Cankarjevem domu debitirala nova koprodukcija SSG, ki bo od 3. marca nadomestila v abonmajskem programu napovedano predstavo Cesarjeva nova oblačila. Koproducenti Zavoda Margareta Schwarzwald so se namreč odločili za drugačno pravljično vsebino. V sodelovanju z Mestnim gledališčem Ptuj in Cankarjevim domom je nastala tako originalna predstava z naslovom Bajke in povesti o Gorjancih, ki na osnovi zbirke Janeza Trdine raziskuje življenjska sporočila v ljudskih pripovedih o čudežnih bitjih slovenske mitologije. Predstavo režira Maruša Kink.

Do 5. februarja v Trstu in 6. februarja v Gorici se bodo medtem nadaljevale ponovitve uspešne produkcije SSG Nekaj v zraku, ki je nastala po noveli Vladimirja Bartola o skritih močeh, ki usmerjajo partnerske in poslovne odnose.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme