Košarkar s predanim in zmagovitim značajem!

Piše: Mitja Stefancic

POGOVOR  Roberto Carmenati, nekdanji košarkarski trener o Luki Dončiću in njegovih uspehih

Slovenec Luka Dončić velja za enega izmed najkoristnejših igralcev v ameriški profesionalni ligi NBA. Je tudi med najbolj prepoznavnimi igralci tega športa na mednarodni ravni. Pogovorili smo se z nekdanjim trenerjem Robertom Carmenatijem, ki je med drugim vodil ekipo Olimpia Milano, zdaj pa opravlja z velikim zadoščenjem vlogo talent scouta pri Dallasu – ekipi, za katero igra ravno Dončić. Carmenati je odigral pomembno vlogo pri njegovem prehodu iz Madrida k Dallasu. 

Kaj predstavlja Luka Dončić za ligo NBA in za košarko nasploh?

V tem trenutku Dončića uvrščamo med tri najboljše igralce na svetu. Z ekipo Dallas Mavericks ušpesno tekmuje v ameriški profesionalni košarkarski zvezi in pri tem ohranja nekatere prepoznavne elemente evropske košarke, kot na primer smisel za skupinsko igro in neki značilen pogled na ta zanimivi šport, ki bi ga lahko označili za pristno evropskega.

Ima sploh kako hibo?

Kot bi rekli v Združenih državah, edina meja je zanj le nebo. Luka napreduje iz leta v leto, na igrišču nastopa čedalje bolj kakovostno in samozavestno. Menim, da bo v ligi NBA kraljeval še najmanj za naslednjih deset let. Upam, da bo osvojil tudi kako lovoriko, saj bi si povsem zaslužil, da zmaga turnir NBA.

Soglašam z vami. Vi ste pri Dončićevem prehodu iz Madrida v NBA odigrali pomembno vlogo.

Opazil sem njegov športni talent in sem mu brez težav zaupal. Vendar, da ne bo pomot, nisem bil edini. V zadnjem letu, ki ga je Luka uspešno odigral z madridskim Realom v Evropi, se je že popolnoma uveljavil kot ena izmed glavnih zvezd evropske košarke. Takrat se je marsikdo vprašal, ali bo Dončić na enak način blestel v ameriški profesionalni ligi, ki velja za najmočnejšo ligo na svetu. Osebno nisem imel dvomov, da je uspeh v njegovem dometu in da se bo prej ali slej izkazal tudi v Ameriki.

In potem?

Nekatere ameriške ekipe mu niso povsem zaupale. Pri tem naj poudarim, da gre pač za tvegane izbire. Ekipa Phoenix Suns na primer se zanj ni odločila, čeprav si ga je močno želel trener Igor Kokoškov … V sistemu ameriške košarke obstajata dve pomembni profesionalni figuri: trener, ki odloča, kateri igralci bodo stopili na igrišče in o njihovi minutaži na tekmah, in generalni direktor, ki je zadolžen za sestavo ekipe ob začetku sezone in se torej pogaja pri nakupu profesionalnih igralcev. Skratka, kljub trenerjevi želji, da bi imeli Dončića v ekipi, so pri Phoenixu dali prednost nekaterim ameriškim univerzitetnim igralcem in so se v končni fazi raje odločili zanje.

Tudi ekipa Sacramento je bila na tem, da Dončiću uradno ponudi pogodbo, a se je v zadnjem trenutku odločila, da pogodbo raje podpiše z Marvinom Bagleyjem.

Vi pa niste imeli dvomov …

Za ekipo Dallas Mavericks preverjam mlade košarkarske upe, ki se kalijo v posameznih evropskih ligah. Luki sem sledil vseskozi, ko je na mladinski ravni igral za Real Madrid. In dokaj kmalu sem se povsem prepričal, da gre za izjemnega igralca oziroma za investicijo, ki bi se lahko izkazala za posrečeno. Svoje prepričanje sem izrazil strokovnemu osebju in vodstvu, ki upravlja Dallasovo ekipo ter skrbi za njen razvoj. Soglasno smo se odločili, da je ravno Dončić igralec, ki lahko prevzame vodilno vlogo Dallasa. Zelo nas je presenetil njegov predani in zmagoviti karakter. In res, nismo se zmotili.

Lahko govorimo o uspešni zgodbi, ki sovpada z “win win” izbiro, od katere imajo korist slovenski košarkar, ekipa Dallasa in vsi privrženci tega športa.

Ni slučaj, da je Luka pri Dallas Mavericksu kmalu pridobil vlogo prvega moža na igrišču. Skratka, moja intuicija je bila pravilna …

Če se povrneva v preteklost, kdaj pa je Real Madrid prvič opazil Dončićev talent?

Še rosno mladi Luka se je z mladinsko vrsto ljubljanske Olimpije udeležil mednarodnega turnirja v italijanskem mestu Ostia. Na omenjenem turnirju se je izkazal s koši, podajami in asistencami, ki jih po navadi doživimo na nivoju profesionalne košarke. Z ljubljansko ekipo je v finalu nasul 54 točk, s tem pa tudi vzbudil zanimanje španskega Real Madrida. Madridskim strokovnjakom je bilo v trenutku jasno, da imajo pred sabo talent, ki ga je vredno pridržati in mu nuditi vse pogoje za profesionalni razvoj. In takrat se je po mojem tudi dejansko začela Dončićeva fenomenalna zgodba, pa čeprav se je slovenski talent preizkušal šele na mladinski ravni.

Za konec še to: kdaj bo Luka ponovno oblekel dres kakega evropskega kluba?

Zanj predvidevam dolgoletno pot v vlogi protagonista v ligi NBA. Njegove vrnitve v Evropo za zdaj še ni mogoče napovedovati.

Hvala za pogovor!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme