Koronavirus že razsaja po Sloveniji

Slovenija je zaradi širjenja koronavirusa uradno razglasila epidemijo. V Sloveniji so odkrili prvi primer okužbe 4. marca. Glede na razvoj, ki ga v zadnjih tednih beležijo v Italiji, bi lahko rekli, da so ukrepe v matični državi sprejeli prepozno. V prejšnjih dneh in danes je Slovenija uvedla, kar drastične ukrepe, za nas, ki smo na meji kar šokantne bi lahko rekli, take ki spominjajo na vojna obdobja. Na slovensko-italijanski meji velja omejitev tranzitnega tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, če končna destinacija tovornjakov ni Slovenija, zato na mejah prihaja do zapletov in velikih zastojev tovornih vozil. Podobno je ob izstopu tovornih vozil iz države, ki za prehod meje čakajo tudi več kot 15 ur. Država je poleg tega tudi zaprla slovensko-italijansko mejo za potniške vlake, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. “Gre za ukrep, ki prinese s seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,” je pojasnil odhajajoči predsednik vlade Marjan Šarec, ki je včeraj najavil, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije.
Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da prehajamo v drugo fazo širjenja virusa. Bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sedaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice. Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja.
Predsednik republike Borut Pahor je ob razglasitvi epidemije koronavirusa državljane pozval, naj dosledno spoštujejo navodila in priporočila pristojnih oblasti in služb. Po njegovih besedah smo se znašli v položaju, ko smo še bolj odvisni drug od drugega, zato je treba ohraniti in okrepiti občutek za skupno in skupnost.
Z ukrepi se že ukvarja nova koalicija, ki jo bo vodil premier Janez Janša.Kot je dejal na novinarski konferenci, infektologi predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, nova koalicija se s tem strinja in pri tem napoveduje, da bo ustvarila tudi krizni štab za to izredno stanje. Janša je tudi pozval k zagotavljanju varstva otrok prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju javnosti. Treba bo zagotoviti tudi namestitvene kapacitete za okužene, ki niso kritični, med drugim v vojaških objektih, hotelih in dijaških domovih. 

Število okuženih z novim koronavirusom bo danes preseglo stotico

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme