Koronavirus je prizadel zračni potniški promet, ne pa tovornega

Glede na ravni iz obdobja pred koronavirusno krizo je bil obseg zračnega potniškega prometa manjši, podatki mednarodne agencije za letalski promet IATA pa prikazujejo, da se je januarja znova močno okrepil letalski tovorni promet, ki je presegel ravni izpred pandemije covida-19.
Januarja letos je število letalskih potnikov glede na januar 2019 upadlo za 72 odstotkov. V primerjavi z zadnjim predkriznim januarjem se je domači letalski promet skrčil za 47,4 odstotka, v mednarodnem prometu pa je število potnikov upadlo za 85,6 odstotka.“Leto 2021 se je začelo slabše, kot se je končalo leto 2020,” je številke komentiral generalni direktor IATA Alexandre de Juniac. “Kljub krepitvi programov cepljenj vlade zaradi novih različic covida-19 znova krepijo omejitve potovanj. Negotovost, povezana s trajanjem teh omejitev, vpliva tudi na bodoča potovanja,” je dodal. Tako so februarja letos rezervacije za potovanja v glavni poletni sezoni na severni polobli 78 odstotkov pod tistimi iz februarja 2019. Letos bo letalska industrija predvidoma izgubila med 75 in 95 milijard dolarjev. “Tega industrija ne bo mogla zdržati brez dodatne pomoči vlad,” je še dejal de Juniac.
Spodbudnejši so podatki iz tovornega segmenta, kjer se je obseg tonskih kilometrov glede na januar 2019 v letošnjem prvem mesecu leta povečal za 1,1 odstotka, v primerjavi z decembrom lani pa je porasel za tri odstotke. IATA je razlog za to pripisala zlasti okrevanju v predelovalnem sektorju, ki kljub covidu-19 ostaja močno. Ob tem pa so v združenju opozorili na manjše kapacitete za prevoz tovora, ki so se v tonskih kilometrih skrčile za 19,5 odstotka glede na januar 2019 in za pet odstotkov glede na december lani.
“Medtem ko je potreba po prevozu tovora velika, je naša sposobnost omejena zaradi pomanjkanja kapacitet, ki jih v tovornem prostoru običajno zagotavljajo potniška letala,” je navedel de Juniac. “V običajnem času tretjina svetovne trgovine, izražena vrednostno, potuje po zraku,” je spomnil in ocenil, da je zato zračni promet ključen pri okrevanju gospodarstev po covidu-19, ne nazadnje pa bo njegova vloga nepogrešljiva tudi pri dostavi cepiv.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme