Korak nazaj in pogled naprej

V dneh, ko se spominjamo skorajšnje 30. obletnice spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu in 100. obletnice rojstva nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, ki je zanjo ogromno naredil, ter tik pred dnevom državnosti je Slovenska akademija znanosti in umetnosti priredila v Ljubljani simpozij o slovenski spravi.
Slišali smo, da zgodovinskega spomina ni mogoče ne pozabiti ne izbrisati, temveč ga je treba na kulturen način premagati in preživeti. Žal pa živimo v času, ko je slovenski narod razklan. In ta razklanost je večja kot v času osamosvojitve. Razklan je zgodovinski spomin. S prekopi in pokopi je bil poravnan dolg do mrtvih. Problem pa še vedno ostaja sprava med živimi. Kot je res, da nihče nima monopola trpljenja, je prav tako res, da prihodnosti naroda ni mogoče graditi na sovraštvu. Kot že v času za matično domovino zgodovinskih, prelomnih dogodkov pred 30 leti, je tudi danes pomembno, da gledamo naprej. Za to pa je nujno potreben korak nazaj. Ne smemo dopustiti, da stare zamere, kratkovidni cinizem in razdeljenost spet dobijo in še okrepijo svojo moč. Živeti pomeni imeti opravka s človeškimi odnosi, z ljudmi, jih brezpogojno sprejeti, jim odpustiti. Bistven instrument odpuščanja, ki edino omogoča pomiritev in preživetje, je dialog. Za pot naprej nujno potrebujemo drug drugega. Edina – zrela in moralna – pot do sprave je zato, da vsaka stran naredi korak nazaj, prizna svoj delež krivde. Ponavljanje medsebojnih obtožb ne vodi nikamor.
Zdaj je trenutek, ko naj se odrečemo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Potruditi se je treba, da spet zmaga, kar nam je skupno, je ob dnevu državnosti dejal predsednik republike Borut Pahor. Razhajanje političnih duhov radikalno oži prostor dialoga, je poudaril. Zato je pozval vse, naj se potrudijo slišati drugega in se skušajo upoštevati. Samostojna država je velika priložnost, velik dar. In “noben problem sodobne Slovenije ni tako velik, da ga ne bi bili sposobni skupaj rešiti”. Oživimo moč demokratične politične kulture in demokratičnega duha! Izpovejmo na glas še tako različna stališča, a brez žalitev in izključevanja. Samo na tak način lahko upamo, da bomo spravo in enotnost prej ali slej le dosegli.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme