Konkretni predlogi za skupne projekte, za skupno prihodnost

Piše: Kat

NOVA GORICA  Župan Samo Turel je sprejel predstavnike naših organizacij in društev

Predstavniki slovenskih organizacij in društev v Italiji so se v sredo, 18. januarja, prvič srečali z novogoriškim županom Samom Turelom. Šlo je za eno prvih županovih srečanj ob nastopu mandata. V Zeleni dvorani Mestne občine Nova Gorica so se pogovarjali o vključenosti Slovencev v Italiji v prihodnost čezmejne skupnosti predvsem ob bližajoči se Evropski prestolnici kulture 2025.

Srečanja so se udeležili tudi podžupan Anton Harej, vodja Službe za stike z javnostmi pri Mestni Občini Nova Gorica Miroslava Križnič in višja svetovalka za protokol Petra Bajec. Med gosti sta besedo najprej prevzela predsednik SKGZ za Goriško Marino Marsič in deželni predsednik SSO Walter Bandelj. Maršič je poudaril, da “si sodelovanja z novogoriško občino vsi želimo oz. ga potrebujemo”, obenem je izpostavil izziv, ki ga predstavlja EPK, in predlagal ustanovitev delovne skupine, v katero naj bi bili vključeni predstavniki manjšine in novogoriške občine. Kot je dejal tudi Bandelj, je bistvenega pomena okrepitev pretoka informacij, ki je trenutno nezadosten, sploh pa bi morala imeti v Gorici večjo vlogo slovenščina. Predsednik SSO je še predstavil vlogo in funkcije obeh krovnih organizacij in podprl ustanovitev skupnega omizja z MONG, na katerem bi redno obravnavali tekoče zadeve. “Nujno je skupinsko delo!”, je dejal.

Turel je izrazil željo mestne občine, da ustanove Slovencev v Italiji aktivno vključi v dogajanje ob EPK ter da z njimi postavi tudi smernice za razvoj skupnih projektov, ki bodo sledili letu 2025. Župan se je na pobudo predstavnikov SSO in SKGZ odzval s predlogom o ustanovitvi dveh delovnih skupin: ena naj bi bila namenjena obravnavi odprtih vprašanj v projektu EPK, druga pa vsem ostalim področjem sodelovanja med novogoriško občino in slovensko skupnostjo v Italiji.

Deželni tajnik SKGZ Livio Semolič je izpostavil vlogo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, ki je z Zavodom GO! 2025 izvajalec projekta EPK in je nastalo kot rezultat dobrega čezmejnega sodelovanja. “Uspeh čezmejne kandidature za EPK je tudi sad sodelovanja in projektov, nastavljenih pred 10 leti,” je dejal in opozoril na razpise, ki jih razpisuje združenje in na katerih bodo

sodelovale tudi zamejske organizacije. EZTS bo namreč kmalu objavilo dvomilijonski razpis za male projekte v vrednosti od 30.000 do 200.000 evrov. Tudi predsednik SDGZ Robert Frandolič je poudaril pomen dobrega pretoka informacij in čezmejnega sodelovanja. Dejal je, da se mora EPK razviti ne le v kulturnem, temveč tudi v gospodarskem smislu, da bo lahko za sabo pustila trajen pečat, v združenju pa bodo ustanovili skupino, ki bo zamejskim društvom pomagala pri prijavi na razpise, saj vsa ne razpolagajo z ustreznim strokovnim kadrom s tega področja.

Vsi predstavniki slovenskih organizacij v Italiji, ki so sodelovali pri omizju, so izpostavili dolgoletno dobro sodelovanje z novogoriško mestno občino ter številnimi institucijami in društvi v njej – povezovanje med Goricama poteka že desetletja in se še naprej krepi! Spregovorili so Franka Žgavec, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž, Igor Komel, predsednik Kulturnega doma v Gorici, Alessandra Schettino, ravnateljica SCGV Emil Komel, v.d. ravnatelja Glasbene matice Manuel Figheli. Igor Antonič je govoril v imenu ZSKP, Mateja Zorn pa je predstavila dejavnost Kinoateljeja. Projekte ZSŠDI je predstavil Igor Tomasetig, goriška predsednica ZSKD Maja Humar je spregovorila o delovanju 87 članic zveze, ob koncu pa je direktorica NŠK Luisa Gergolet predstavila Feiglovo knjižnico in opozorila na velik porast obiskovalcev, tudi Italijanov, ki ga beleži od selitve v mestno središče, v prostore Trgovskega doma.

Novogoriškemu županu so predstavniki naših ustanov spregovorili o bogati in raznoliki dejavnost, priložnost pa so izkoristili tudi za to, da so ga povabili na obisk. Na srečanju je Turel nazadnje še presenetil goste: dodal je namreč predlog s področja kulture in zamejskim ustanovam ponudil organizacijo osrednje novogoriške proslave ob slovenskem kulturnem prazniku leta 2024.

 

Srečanje županov na Mestni Občini Nova Gorica

Novogoriški župan Samo Turel se je v četrtek, 19. januarja, prvič uradno srečal z goriškim županom Rodolfom Ziberno in župani slovenskih občin v Italiji: županom Občine Doberdob Fabiom Vizintinom, županom Občine Sovodnje Luco Piskom in županjo Občine Števerjan Franco Padovan.

“V sproščenem pogovoru smo načeli kar nekaj tem. Prva od teh je bila EPK in njen vpliv na celotno območje tako s turističnega kot tudi z drugih vidikov. Dogovorili smo se, da bomo sodelovali in v okviru projekta EPK pripravili katalog kulturnih in zgodovinskih znamenitosti in namestitvenih možnosti na obeh straneh meje, da bodo turisti, ki bodo obiskali to območje, vedeli, kam se obrniti in kaj vse si v tem širšem območju lahko ogledajo,” je povedal Turel, ki je priznal, da namestitev na našem območju primanjkuje, njihovo število pa naj bi povečali predvsem z manjšimi namestitvenimi kapacitetami na turističnih kmetijah v okoliških krajih.

Ziberna je izpostavil pomen vključevanja sosednjih občin v projekt evropske čezmejne ekonomske cone, saj že v prostorskem smislu v somestju ni dovolj prostora. S cono želijo okrepiti gospodarstvo in ustvariti nova delovna mesta ter zaustaviti demografski padec. Goriški župan si s tem projektom nadeja med 2500 do 3000 novih delovnih mest. “Uprave se menjujejo, države imajo vedno nove vodje, vendar odnosi in sodelovanje morajo potekati naprej. Dober človeški odnos bistveno pomaga pri sodelovanju in prvi vtis, ki ga imam, je neverjeten. Menim, da moramo pospešiti naše sodelovanje, saj je leto 2025 tik za vogalom oz. imamo le dobro leto in pol, da vse postorimo v pripravah na EPK,” je dejal Ziberna, ki je med drugim dal predlog za srečanje obeh ministrov za kulturo, tako iz Italije kot Slovenije, v Gorici in Novi Gorici.

Franca Padovan je spregovorila o prizadevanjih Brd za vpis na seznam svetovne dediščne Unesca, glede učinkov EPK za občino Števerjan pa je dejala, da se bodo nedvomno vključili v projekt, saj ljudje morajo videti, da delajo za ozemlje in ne le za lastne ambicije. Fabio Vizintin je predstavil prizadevanja za vzpostavitev čezmejnega geoparka na Krasu, z Luco Piskom pa sta posebej izpostavila pomen ohranjanja spomina na prvo svetovno vojno, kar se tudi povsem vključuje v promocijo našega ozemlja. Vsi župani so se strinjali, da moramo našo kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino skupaj promovirati.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme