Konec tedna odprtje dveh razstav na Kostanjevici v Novi Gorici

V cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji na Kostanjevici v Novi Gorici bo v petek, 24. marca 2023, ob 20. uri odprtje razstave Korona vrtnica št. 2 v 3 stavkih – v vračanju domov. Avtorica je Eva Petrič, vsestranska umetnica, ki s svojo umetniško intervencijo po gostovanju na Dunaju, v Münchnu, Bernu in Ženevi prihaja v cerkev na Kostanjevico.

V monumentalno, dobrih 20 m2 razsežno delo, je umetnica med čipke z raznih koncev sveta “vpletla” rožne lističe, ki so nastali v Idriji v posebni akciji ob začetku pandemije koronavirusa. Članice eksperimentalne klekljarske skupine Čipkarske šole Idrija, pod vodstvom Maje Svetlik, so v rožne lističe klekljale svoje občutke, tesnobo, pa tudi upanje, ki jih je prevevalo med prvo pandemično osamitvijo. Lepota vrtnice daje upanje, da se tudi iz bolečine lahko rodi marsikaj lepega in pozitivnega.

Sakralni predmeti na Kostanjevici

V nedrih samostana na Kostanjevici se skrivajo številne dragocenosti, ki so skrbno shranjene pred očmi javnosti. Praznovanje jubilejev 2023 pa ponuja priložnost za ogled teh dragocenosti. Med njimi so mašni plašči, ki jih je samostanu zapustila družina Burbonov, mašni kelih, relikviariji, mašno posodje, umetniške slike in še kaj.

Odprtje razstave bo v soboto, 25. marca 2023, ob 20.00 v samostanski dvorani na Kostanjevici v Novi Gorici.

Razstavo sta pripravili Katarina Brešan (Goriški muzej) in Minka Osojnik (ZVKDS OE Nova Gorica).
Odprtje razstave bo popestril Kvartet flavt 4F.
Razstava bo odprta od 26. 3. do 2. 4. 2023, vsak dan ob 10. in 17. uri, razen v nedeljo, ko bo dopoldne vodenje po razstavi ob 11. uri. Vstop je prost.

Lepo vabljeni na oba kulturna dogodka!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme