Konec sodelovanja med stranko Levica in vlado!

V burnih in zapletenih razmerah, že dalj časa značilnih za Slovenijo, se je zgodil politični razkol, ki utegne imeti posledice pri vodenju vlade, to je izvršilne oblasti. Razšli sta se namreč stranka skrajne leve ideologije, politike in programa, Levica, in vlada oziroma koalicija pod vodstvom Marjana Šarca. Nasprotja med njima so že dolgo tlela, tudi zato, ker je Levica hotela usmerjati vlado in njeno delovanje. Toda neposreden povod za prekinitev sodelovanja so bila različna stališča obeh partnerjev glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje. Le-to ima takšno bistveno vrzel in pomanjkljivost, da določa enak denarni prispevek za najbolj revne in najbolj bogate državljane. Voditelj Luka Mesec in njegovi v stranki Levica zahtevajo takojšnjo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in s tem odpravo omenjenega določila o enakih prispevkih, predsednik vlade in koalicijski partnerji pa se zavzemajo za postopnost spememb.
Stanje je tako, da obe politični sili trmasto vztrajata pri svojih stališčih, pri čemer premier Marjan Šarec postopno izgublja podporo volivcev oziroma javnosti, pa tudi naklonjenost drugih koalicijskih strank v vladi in parlamentu. Tega so krive tudi njegov značaj in izjave, ki ne pritičejo politiku in premieru. Zvone Černač, vplivni poslanec Slovenske demokratske stranke, pravi, “da predsednik vlade Marjan Šarec neprestano laže in zavaja. V odgovoru na moje poslansko vprašanje se je v treh minutah zlagal vsaj trikrat”. Kritična in neposredna je tudi publicistka Maja Sunčič. V tedenskem magazinu je zapisala, “da je Marjanu Šarcu oblast stopila v glavo, vedno bolj je zoprn in zadirčen. V zadnjem času je prišel v spor tudi z guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Vasletom v zadevi omejevanja posojil”. Maja Sunčič je prepričana, “da Marjan Šarec upravlja Slovenijo v slogu političnega samodržca”.
S prenehanjem podpore poslancev Levice vlada v parlamentu ne bo imela dovolj glasov za svoje predloge, predloge zakonov in sploh za celotno delovanje. Vedno znova bo morala iskati in pridobivati podporo pri opozicijskih strankah. Premier je prepričan, da mu bo to uspevalo, zato izjavlja, da bo lahko do konca izvedel svoj mandat, in ne verjame v predčasne državnozborske volitve.
O odločitvi Levice, da prekine sodelovanje pri ohranjanju oblasti sedanje koalicije, je v časniku Delo napisala pomenljiv komentar Suzana Kos. Zapisala je: “Če aktualna vlada ‘klecne’, ker bodo vsakokratna usklajevanja in sklepanja kompromisov prezahtevna, predčasnih volitev ne bo. Najverjetnejši razplet bo nova vlada, ki jo bo sestavil Janez Janša, podprle pa jo bodo tiste politične stranke, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo, da na prihodnjih volitvah ne bi več prestopile parlamentarnega praga”. Tudi Dejan Židan, prvak stranke Socialnih demokratov, je na kongresu stranke v Velenju opozoril, “da padec Šarčeve vlade ne bi pomenil predčasnih volitev, pač pa novo vlado pod vodstvom Janeza Janše”. Tudi on je prepričan, “da bi Janševo vlado podprle stranke, ki jim ne kaže, da bi na novih volitvah prestopile parlamentarni prag”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Marijan Drobež

Trditve, uperjene zoper Študijski center za narodno spravo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme