“Končno popravljamo Placuto!”

Stavba na Placuti št. 18 v Gorici je znana po tem, da so imele v zadnjih sto letih v njej sedež pomembne slovenske katoliške ustanove. Tam so med drugimi delovali Zadružna tiskarna in nato Tiskarna Budin, Marijina družba, Katoliško tiskovno društvo, Slovensko katoliško prosvetno društvo, Dekliški krožek, ki ga je vodil msgr. Močnik, orglarska šola, glasbena šola, ki se je kasneje preimenovala v SCGV Emil Komel, več desetletij tudi založba Goriška Mohorjeva družba, otroški mesečnik Pastirček in tednik Katoliški glas. Od svojega nastanka, leta 1996, pa do leta 2002 je bilo v prvem nadstropju tudi prvo uredništvo našega Novega glasa. Nato je stavba ostala prazna: zelo različnih idej o njeni obnovi je bilo več. Z mrtvega tira je zadevo premaknil prispevek, ki ga je pred dvema letoma namenila lastniku Placute Dežela FJk. Dela so se začela, tudi tokrat pod izkušeno “taktirko” odbornika Katoliškega tiskovnega društva, g. Marijana Markežiča, ki je v zadnjih desetletjih “zrežiral” (in si vsakokrat tudi osebno konkretno zavihal rokave) številna druga pomembna obnovitvena dela po vsej Goriški.
Načrtovalec projekta je geom. Fabio Garizio, odgovoren za nosilno strukturo ing. Renzo Cocetta.

Kako potekajo dela?
Po skoraj 20 letih neuporabnosti zgodovinske stavbe na Placuti št. 18 so se dela končno začela. V enem mesecu je podjetje Hlede Alojz Ivan že utrdilo notranje temelje, postavilo tlak z izolacijo v pritličju in utrdilo temelje v skladu s protipotresnimi predpisi. V tem tednu bodo nadaljevali utrjevanje temeljev od zunaj in postavitvijo temelja za dvigalo; to bo v prizidku, kjer so nekoč bila zunanja stranišča. Prav tako je vse pripravljeno za postavitev varnostnega izhoda, ki bo nekje zadaj, kjer sta nekoč bila balkon in izhod iz nekdanje male dvorane. V kratkem bodo začeli utrjevati tudi notranje stene in izolacijo, potem pa bodo postavljali strope; začeli bodo v pritličju. Odločili smo se za tak način dela, ki je morda malo bolj zamuden, je pa tudi bolj varen. Obenem imamo možnost, da se delo nadaljuje ob katerem koli vremenu. Zaradi organizacije dela in tipa nadstropij bo streha obnovljena v zadnji fazi.

V kakšnem stanju so zunanji zidovi?
Zunanji zidovi so stari okrog 200 let, zato so temu primerni. Večkrat je bilo kaj dodano ali dograjeno, zato je potrebno dejansko utrditi vso notranjo steno; to delajo z železno mrežo in betonsko malto.

Imate za ta “podvig” primerno finančno kritje?
Iz neizkoriščenih sredstev iz zaščitnega zakona št. 38/2001 je Dežela FJk pred dvema letoma namenila lastniku Placute, Katoliškemu tiskovnemu društvu, 700 tisoč evrov. To gotovo ne more biti dovolj. Upamo, da ne bomo doživeli neprijetnih presenečenj; pri tako stari stavbi se namreč lahko zgodi tudi kakšno presenečenje … Po podkovani analizi stanja smo se odločili za tak način dela, ki ni prav običajen, je pa bolj varen, kar je tudi pomembno, saj je prav, da delavci delajo mirno.

Koliko mislite, da bodo trajala obnovitvena dela?
Proti koncu leta 2020 bi moral biti kakšen del že dokončan. Vse drugo bomo dopolnjevali sproti. Najprej bomo naredili to, kar je nujno potrebno. Drugo bo počakalo, da bomo zbrali moči in še naprej delali po starem načelu “Pomagaj si sam in tudi Bog ti bo pomagal”! Počasi gremo naprej!

Komu bo namenjena ta prenovljena zgodovinska slovenska stavba?
Nekateri se bodo vanjo po dolgem času tako rekoč vrnili, recimo Združenje cerkvenih pevskih zborov; gotovo je tam imela svoje dejavnosti tudi Zveza slovenske katoliške prosvete. V povezavi s temi je kot krovna organizacija že bil tam Svet slovenskih organizacij. Prostor bo tudi za Športno združenje Olympia in Krožek Anton Gregorčič. Vse te naše organizacije trenutno nimajo prostora, kjer bi lahko hranile svoje arhivsko gradivo. Na Placuti bodo imele to možnost; člani, ki doma hranijo marsikatere dokumente naših ustanov, bodo končno lahko našli zanje primerne prostore.

Znano je, da je bila v gornjem nadstropju na Placuti t. i. dvorana Brezmadežne, kjer so potekale naše prireditve še pred zgraditvijo Katoliškega doma. Kaj bo pa tam?
En prostor bo namenjen (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Danijel D.

Pogovor / G. Marijan Markežič

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme