Tržaška

Koncert slovanske sakralne glasbe je združil pevce treh Slovenij

Koncert slovanske sakralne glasbe je združil pevce treh Slovenij

Stolnica sv. Justa v Trstu

Vrhunski pevski koncert slovanske sakralne glasbe, ki je bil v nedeljo, 7. oktobra, v tržaški stolnici na griču Sv. Justa, je odlično uspel. Glasovi pevcev mešanega pevskega zbora, ki ga sestavljajo pevci iz matične, zamejske in zdomske Slovenije, so ubrano odmevali po vsej stolnici. Uspeh koncerta dokazuje tudi visoka udeležba poslušalcev, ki je napolnila cerkvene ladje.
Zborovodkinja množičnega pevskega zbora je Lučka Kralj Jerman, rojena v Gorici, kjer je tudi začela glasbeni pouk pri profesorju M. Razzoliju in C. Seghizzi. V povojnih letih je kot mnogi Slovenci emigrirala v Buenos Aires. V Argentini je nadaljevala pevsko dejavnost in se izobraževala pri različnih glasbenih mentorjih. Po poroki se je s soprogom preselila na jug Argentine in leta 1965 ustanovila otroški zbor Coro de Ninos y Jovenes de Bariloche, ki je potoval po vsej Argentini ter Čilu in koncertiral z najbolj znanimi orkestri iz Argentine. Leta 1982 je v svetovno znanem gledališču Teatro Colon uvedla glasbeno sezono Festivales Musicales. Istega leta se je njen pevski zbor odpravil na turnejo po Evropi in odpel deset koncertov. Velja omeniti koncert v papeški dvorani Pavla VI. pred papežem Janezom Pavlom II. Lučka Kralj Jerman je tudi članica komisije na različnih zborovskih tekmovanjih. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je leta 2004 odlikoval dirigentko z Gallusovo listino, prejela pa je tudi priznanje iz Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za ohranjanje slovenske narodne identitete ter slovenske pesmi in besede v Argentini.
Koncert so podprli Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, župnija sv. Jakoba iz Ljubljane, stolna cerkev sv. Justa, Zavod sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani, Slovenska prosveta, Založba Družina in Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.
Po uvodnem pozdravu stolnega organista Riccarda Cossija in besedah Marjana Kravosa, ki se je zahvalil vsem, ki so na katerikoli način podprli pobudo, so v stolnico vstopili pevci. Koncert je bil v celoti namenjen sakralnim skladbam iz slovanskega glasbenega sveta.
Za uvod se je zbor predstavil s pesmijo Oče naš ruskega skladatelja Nikolaja Kedrova (1871-1940), nato je sledila poljska skladba Bogurodzica iz 12. stoletja. Koncert je poslušalce popeljal po vseh slovanskih deželah, od Rusije, Poljske, Hrvaške, Slovenije, Češke, Bolgarije, Slovaške, Ukrajine do Srbije. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
MAN

10.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!