Končano je večletno urejanje infrastrukture

V Tolminskih koritih so 24. junija simbolično obeležili odprtje parkirišč in nove pešpoti s parkirišča Štrklepce pred vasjo Zatolmin v Tolminska korita. Dogodek je bil hkrati konec 15-letnega paketa načrtnega in sistematičnega vlaganja v urejanje poti in preostale infrastrukture na območju Tolminskih korit.
Tolminska korita so prvovrstna naravna znamenitost državnega pomena in odličen turistični kraj, danes umeščen v sam vrh za obisk urejenih znamenitosti v Sloveniji. Kot je poudaril direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar, so simbolično obeležili tudi celoten investicijski ciklus, v katerem so od leta 2006, ko jim je Občina Tolmin dala Tolminska korita v upravljanje, vanje vložili nazaj vse, kar so iz tega naslova tudi zaslužili. Skupno vrednost investicije Humar ocenjuje na približno milijon evrov.
Z naraščanjem števila turistov v celotni dolini Soče se je v zadnjih letih povečalo tudi število obiskovalcev Tolminskih korit. Teh je bilo leta 2006 približno 12.000, v lanski rekordni sezoni pa že 80.000. Posledično se je s številom obiskovalcev povečala tudi prometna obremenjenost na okolico Tolminskih korit, zato je bil cilj zadnjih investicij predvsem razbremenitev oziroma celostno urejanje prometa na tem območju.
Skupaj z Občino Tolmin so zato v zavodu Dolina Soče pred časom dobili rešitev in prostor nekdanje deponije na robu Tolmina že lani uredili v večje parkirišče, ki je za zdaj še brezplačno, od njega pa do korit vozi tudi brezplačen avtobus. Da bi bila pot od parkirišča do vstopne točke v Tolminska korita za tiste obiskovalce, ki se tja odpravijo peš, še prijetnejša, pa so 24. junija odprli tudi novo, 1250 metrov dolgo pot.
Pred začetkom letošnje sezone je potekala tudi ureditev oziroma digitalizacija manjšega parkirišča tik ob vstopni točki v korita, kjer je letos vzpostavljen nov plačilni sistem. Preuredili so celoten parkirni sistem in namestili nov parkomat in zapornici, obiskovalci pa po novem parkirnino plačajo glede na to, koliko časa pustijo vozilo na parkirišču.
Kot sta poudarila tako Humar kot tolminski župan Uroš Brežan, gre v primeru urejanja infrastrukture Tolminskih korit za primer odličnega partnerskega sodelovanja med zavodom Dolina Soče, lokalno skupnostjo, lastniki zemljišč in prebivalci, Triglavskim narodnim parkom, naravovarstveniki, vodarji in drugimi institucijami, pa tudi za izkaz odličnega dela in znanja lokalnih izvajalcev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme