Komelovci zlati z odliko v Zagorju!

Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice je 26. marca 2018 nastopil na 26. državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi, kjer je osvojil zlato z odliko! Prejel je 94 točk in se tako izkazal kot najboljši zbor tekmovanja. Poleg tega je prejel posebno nagrado za najboljši srednješolski zbor, posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske sodobne skladbe (Patrick Quaggiato: Svoboda v snu), posebno nagrado za najboljši debitantski zbor v kategoriji srednješolskih zborov. 

V ponedeljek, 26. marca, so pevci pod vodstvom Davida Bandlja uspešno odpeli Monteverdijevo Cantate Domino, praizvedbo pesmi Svoboda v snu na besedilo Luke Paljka in v uglasbitvi Patricka Quaggiata, Prav po prstih Andreja Makorja in ljudsko iz Gorenjih Petrovec Šürka je Tisa Mojce Prus.

Prireditev, ki jo organizira Javni sklad RS za ljubiteljske dejavnosti, je bienalna in poteka od leta 1968, zato letos obeležujejo 50 let od prve revije. Kot piše na spletnem portalu JSKD, se bo v treh dneh, med 26. in 28. marcem, na odru Delavskega doma v Zagorju zvrstilo 52 zborov (24 otroških, 20 mladinskih in 8 srednješolskih – dekliških, fantovskih in mešanih) oz. 2000 mladih pevcev, zapeli pa bodo 150 skladb izpod peres 57 slovenskih in 30 tujih skladateljev. Prireditev, na kateri je od leta 1968 nastopilo že 1138 zborov, ki so jih vodili 304 zborovodje, je res polna presežnikov. Vsako drugo leto privabi v Zagorje, ki je s tem festivalom nedvomno vpisano na zborovski zemljevid, množico ljubiteljev ubranega petja, tako na oder kot tudi v dvorano. Ker ima revija tekmovalni značaj, zbori pripravijo obvezen program. Letos je tako obvezna izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in nekaj pesmi po lastni izbiri. Program bo ocenjevalo nekaj žirij, ki jih sestavljajo najvidnejših slovenski zborovodje Danica Pirečnik, Janja Dragan Gombač, Karmina Šilec, Marinka Šuštar, Marko Vatovec, Sebastjan Vrhovnik, Tadeja Vulc in Stojan Kuret. Žirije bodo podelile nagrade in priznanja v različnih kategorijah. Poleg priznanj z doseženimi ocenami bodo podeljena posebna priznanja za najboljše zbore posameznih zasedb, najboljše sestave sporedov, najboljše izvedbe slovenskih ljudskih in slovenskih umetnih skladbe, najbolj prepričljive nastope, odlične nastope debitantskih zborov in zborovodij.

Bienalno tekmovanje Zagorje ob Savi ni le pregled dosežkov najboljših slovenskih otroških in mladinskih zborov, je tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in mednarodnih tekmovanjih. Zborovstvo je dejavnost, s katero se Slovenci v svetu s ponosom predstavljamo in smo še posebej prepoznavni.

 

Odličen nastop Mešanega mladinskega pevskega zbora Emil Komel iz Gorice na državnem tekmovanju

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme