Kolesarska pot v prihodnje tudi med Vipavo in Vrhpoljem

Občina Vipava bo v kratkem začela eno največjih investicij v letošnjem letu, to je gradnjo kolesarske steze in pločnika z javno razsvetljavo ob cesti med Vipavo in Vrhpoljem. Zaradi vse večje priljubljenosti Vipavske doline med kolesarji, tekači in pohodniki jih je tudi na tem delu vse več in so v nevarnosti pred ostalimi udeleženci v prometu.

V vipavski občini so prisluhnili pobudam občanov za izboljšanje prometne varnosti na tej cesti, zlasti za pešce in kolesarje, močno dotrajano vozišče pa kar kliče po celoviti ureditvi in preplastitvi.

Idejno zasnovo za gradnjo pločnika in kolesarske steze je Občina Vipava pripravila že lani. Celoten projekt, ki ga bodo izvedli v dveh delih, bo po napovedih vipavskega župana Gorana Kodelje stal 800.000 evrov.

Načrtovali so, da bodo kolesarsko pot in pločnik začeli graditi iz smeri Vrhpolja proti Vipavi, a se je po pojasnilih Kodelje zataknilo pri pridobivanju zemljišč v obcestnem pasu. Župan Kodelja je dejal, da z večino lastnikov so že sklenili predpogodbe, z nekaj lastniki pa do dogovora še ni prišlo. Zato so se odločili, da projekt razdelijo v dva dela in najprej pridobijo gradbeno dovoljenje za prvo polovico trase, in sicer za odsek od naselja Vipava do vrhpoljske kapelice. Tu bi junija lahko že začeli graditi. Gradnja drugega dela pa bo sledila kasneje, je pojasnil župan Kodelja. Načrt nove kolesarske poti že šest mesecev visi v sejni sobi vipavske občine in si ga lahko vsakdo ogleda, je po zadnji seji občinskega sveta Vipava povedal Kodelja. Nova prometna kombinirana površina za pešce in kolesarje bo široka 2,5 metra, od sedanjega cestišča bo odmaknjena z zelenim pasom in osvetljena z javno razsvetljavo.

Prvi del kolesarske in peš poti bo zgrajen že v letošnjem letu, vipavska občina pa upa, da bo za ta projekt pridobila tudi soinvestiranje iz kakšnega izmed evropskih projektov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme